DUG VEĆI OD 200.000 NA 60 RATA: Prijave za reprogram računa "Infostana" do kraja oktobra

B. Borisavljević

17. 07. 2024. u 13:31

UGOVOR o reprogramu duga "Infostana" je, od 1. novembra prošle godine do sada zaključilo 10.000 Beograđana. Poziv za sve one koji žele da izmire svoje obaveze pod povoljnijim uslovima je otvoren do kraja oktobra

ДУГ ВЕЋИ ОД 200.000 НА 60 РАТА: Пријаве за репрограм рачуна Инфостана до краја октобра

Foto Z. Jovanović

 Građanima je pružena mogućnost da pokriju "minus" na uplatnicama koje su dospele do 31. avgusta prošle godine na više mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga i do 20 odsto. Reprogramiranjem dugovanja zaustavlja se obračun kamate i obustavlja postupak izvršenja, pri čemu su obezbeđeni posebni uslovi i pogodnosti za sve kategorije korisnika.

U "Infostanu" podsećaju da se jednokratnim plaćanjem otpisuje 15 odsto glavnog duga, za plaćanje na tri rate - 12 odsto, izmirenjem na šest rata - 10 odsto, dok se za plaćanje na 12 otpisuje pet odsto glavnog duga. Posebne pogodnosti za reprogramiranje obezbeđene su za korisnike socijalnih davanja i penzionere, koji mogu reprogramirati dug na maskimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga za petinu.

OTPLATA

 Jednokratnim plaćanjem otpisuje se 15 odsto glavnog duga,  na tri rate umanjenje je 12 odsto, i na šest rata  -- 10 odsto, 12 rata - pet odsto.

-  Korisnici socijalnih davanja i penzioneri,  mogu reprogramirati dug na maskimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje glavnog duga za petinu - navode u "Infostanu".  Za dug do 30.000 dinara omogućeno je plaćanje na 12 mesečnih rata,  od 30.000 do 50.000  na 24 rate,  od 50.000 do 200.000 na 48 rata, dok je za dug veći od 200.000 dinara omogućeno plaćanje na 60 rata.

Izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji se primenjuje od 1. januara 2020. godine, izvršni postupci koji su vođeni pred sudovima prešli su u nadležnost javnih izvršitelja. U "Infostanu" navode da se, pre pokretanja postupka prinudne naplate, građanima šalju opomene pred utuženje, uz dodatan rok od osam dana da plate zaostale račune.

PROCENAT NAPLATE

PREMA navodima "Infostana", mesečni procenat naplate komunalnih usluga iznosi oko 97 odsto:

- Približno 400.000 Beograđana koristi popuste od pet do sedam odsto pri plaćanju mesečnih računa. Od ukupnog broja korisnika, preduzeće na godišnjem nivou pokrene postupak prinudne naplate za oko tri odsto korisnika.

- Ukoliko korisnik ne izmiri svoje zaostale obaveze po dostavljenoj opomeni, JKP "Infostan tehnologije" je u skladu sa važećim zakonskim propisima u obavezi da pokrene postupak prinudne naplate kod javnih izvršitelja u roku od godinu dana od dana dospelosti obaveze, kako potraživanja ne bi zastarela - objašnjavaju u "Infostanu". - Predlogom za izvršenje je obuhvaćena glavnica, koja predstavlja zbir svakog pojedinačnog neplaćenog mesečnog računa, sa zakonskom zateznom kamatom koja se obračunava počev od dospelosti svakog pojedinačnog mesečnog računa do konačne isplate.

Kad javni izvršitelj donese rešenje o izvršenju, dužnik ima rok od osam dana da izmiri zaostala potraživanja. Po namirenju potraživanja u celosti, po konkretnom predlogu, javni izvršitelj ima pravo na naknadu za uspešno obavljenu naplatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)