RASHLADNI UREĐAJI, PO PRAVILU, NISU ČESTI IZAZIVAČI POŽARA: Klimu isključiti kad ste van kuće

Š.M.

17. 07. 2024. u 17:51

KLIMA-uređaj, po pravilu, nije čest izazivač požara u stanu. Bez obzira na to što je u nedelju uveče erkondišn bio uzrok požara u dva stana u Rakovici na petom spratu zgrade u Ulici Pere Velimirovića, ne može se reći da se ovo često događa - ističe za "Novosti" majstor Miroslav Radojević. - Požar mogu da izazovu instalacije u klimi, ako je ona neispravna, stara i ishabana, kao i nestručno njeno premeštanje.

РАСХЛАДНИ УРЕЂАЈИ, ПО ПРАВИЛУ, НИСУ ЧЕСТИ ИЗАЗИВАЧИ ПОЖАРА: Климу искључити кад сте ван куће

Foto P. Milošević

Prema rečima Radojevića, kako bi se izbegla opasnost, pre svega je potrebno očistiti klimu pre svake letnje sezone. Na primer, klime koje se nalaze blizu prometnih puteva, pogotovu na nižim spratovima, moraju se održavati četiri puta godišnje.

Naš sagovornik ističe i da je problem što najnoviji klima-uređaji u sebi sadrže zapaljivi freon, koji može izazvati požar. Ispravna klima se može držati upaljena tokom čitavog dana, ali je bolje da se isključi na neko kratko vreme ili dok nema nikog u kući.

- Posebno bi preglede klima morali da urade vlasnici pekara, pečenjara, a svi uglavnom zovu majstora ili menjaju klimu kada se nešto desi - napominje Radojević. - Ali to ne znači da se ne treba čuvati, proveriti čistoću klime, instalacije i minimum jednom godišnje uraditi servis.

Kvar spoljne jedinice

Do požara u Ulici Pere Velimirovića došlo je nakon kvara spoljne jedinice klime, a požar se potom preneo na krovnu konstrukciju, rekao je Davor Vidović, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

- Ljudi na terasama imaju klime pod skrivenim delovima fasada, pa osim požara koji može da zahvati stan, može doći i do požara na terasama - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama