NIKODIJEVIĆ NAJAVIO POČETAK BUŠENJA CEVI ZA METRO SLEDEĆE GODINE: Prva linija do 2029.

Š.M.

17. 07. 2024. u 17:03

PRVA linija metro sistema startuje 2028. ili početkom 2029. godine, a "krtice" za kopanje podzemnih cevi, kojima će ići metro, ulaze pod zemlju sledeće godine - najavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

НИКОДИЈЕВИЋ НАЈАВИО ПОЧЕТАК БУШЕЊА ЦЕВИ ЗА МЕТРО СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Прва линија до 2029.

Foto: Grad Beograd

On je takođe naglasio da su radovi na depou Makiško polje već započeti, što je najkompikovaniji deo, jer je depo mesto odakle će se upravljati čitavim sistemom.

Nasipanje ovog prostora počelo je još u novembru 2021. godine, a tada je navedeno da je rok za završetak svih radova na Makišu tačno 36 meseci, odnosno tri godine.

On je podsetio da se radi i na proširenju linija BG voza, koji treba da posluži obodnim prestoničkim opštinama da njih priključi što brže i efikasnije metrou.

- Sada su u planu radovi na novoj liniji Zemun Polje - Surčin kako bi povezali aerodrom - napominje on i podseća na značaj ovog projekta zbog izložbe "Ekspo".

Prva linija, koja ide od Mirijeva do Železnika dugačka je 21,3 kilometara i imaće 21 stanicu. Međustanično rastojanje između njih je oko 1.000 metara. Početna faza prve linije obuhvata deonicu sa ukupno 14 stanica.

Radovi na projektu sprovodiće se uglavnom pod zemljom, ali izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo-stanice i šahtovi, moraće da bude odrađena iznad zemlje. Od 13 stambenih objekata planiranih za rušenje, 12 se nalazi na Čukarici, a jedan na Paliluli. Od 47 poslovnih objekata koje treba srušiti 10 je na Čukarici, 31 u Starom gradu, pet na Savskom vencu i jedan na Paliluli. Generalno, ukupna površina zemljišta koju je potrebno "očistiti" od objekata je 603.783 kvadrata.

Rokovi

PLAN je i da se druga linija metroa, od naselja Mirijevo do Bežanijske kose, duga 19,2 kilometra i sa 20 stanica, završi najkasnije dve godine od puštanja u rad prve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!