STEPA DOBIJA I DRUGU ŠKOLU: Predstavnici stanara iz voždovačkog naselja u kabinetu premijera

B. Borisavljević

23. 07. 2024. u 11:10

DESET godina posle otvaranja OŠ "Danilo Kiš" i upornih dugogodišnjih zahteva građana, naselje Stepa Stepanović će, po svemu sudeći, dobiti još jednu školu. Naime, Vlada Srbije donela je rešenja kojima se uvrđuje javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, u cilju izgradnje osnovne škole i predškolske ustanove u ovom naselju. Za korisnika eksproprijacije određen je Grad Beograd.

СТЕПА ДОБИЈА И ДРУГУ ШКОЛУ: Представници станара из вождовачког насеља у кабинету премијера

Foto: Z. Jovanović

Kako navode u Udruženju građana naselja Stepa Stepanović, početkom jula su imali sastanak sa predstavnicima kabineta premijera, Grada Beograda i Republičke direkcije za imovinu. Predočeno im je da je malo verovatno da će moći da se gradi i vrtić i škola u isto vreme. Predstavnici udruženja su istakli da je prioritet izgradnja škole ili drugog objekta postojeće osmoletke na parceli koja je za to planirana.

- Dogovoreno je da i Grad i predstavnici udruženja kontaktiraju sa Fondacijom "Đoković" da se razmotri kakav je njihov trenutni stav u vezi sa izgradnjom vrtića, s obzirom na dogovor sa Gradom krajem 2018. godine, prema kojem je Fondacija trebalo da izgradi drugi vrtić - navodi se na sajtu udruženja.

DUGOGODIŠNjI ZAHTEVI

Stanovnici voždovačkog naselja već nekoliko godina traže izgradnju još dve obrazovne ustanove, pošto su postojeće nedovoljne da prime sve mališane. Oni su krajem prošle godine blokirali Ulicu kralja Milana kod Predsedništva, gde su održali protest.

- U našoj osnovnoj školi ima samo 32 učionice, a 69 odeljenja, kapacitet škole je 1.440 učenika u dve smene, a u školu ide više od 1.900 učenika - navodi se na sajtu Udruženja građana naselja Stepa Stepanović. - Imamo samo jedan vrtić koji je projektovan za 300 dece, a u njega ide skoro 500 mališana. Grupe, koje bi prema standardu trebalo da broje do 24 dece imaju i po 36.

Grad se obavezao da u rebalansu budžeta, koji je planiran početkom septembra 2024, obezbedi sredstva za eksproprijaciju parcela koje se nalaze jedna prekoputa druge u Ulici 2. srpske armije.

- Obezbeđivanjem sredstava za eksproprijaciju stvorili bi se uslovi da Grad Beograd raspiše tender za izradu projekta i tehničke dokumentacije za izgradnju druge škole ili drugog objekta postojeće škole - navodi se na sajtu udruženja. - Procene su da bi postupak izbora projektanta trebalo da se završi do kraja 2024. godine. Grad će, nakon završetka projekta i tehničke dokumentacije sprovesti nabavku za izvođača radova.

Sastanku su prisustvovali Žarko Mićin, šef kabineta predsednika Vlade, Jovan Vorkapić direktor Republičke direkcije za imovinu, Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda. U ime Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović prisustvovali su Pavle Knežević, Mitar Gavrić i Gavro Gojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde