ŠAPIĆ: Akcija zaprašivanja komaraca iz aviona drastično će smanjiti njihovu populaciju

Novosti online

25. 07. 2024. u 13:05

GRADONAČELNIK Aleksandar Šapić prisustvovao je danas početku velike dvodnevne akcije zaprašivanja komaraca iz aviona koji će poleteti sa aerodroma „Lisičji Jarak” u Padinskoj skeli, a posle koje će se drastično smanjiti populacija komaraca.

ШАПИЋ: Акција запрашивања комараца из авиона драстично ће смањити њихову популацију

Foto: Grad Beograd

Šapić je naglasio da su velike kiše koje su bile poslednjih dana „sprale” efekte  zaprašivanja komaraca sa zemlje i umanjile njegov rezultat, a velike količine vode su pospešile razvoj larvi komaraca više nego što je to bilo poslednjih par godina.

– Zato smo doneli odluku da ove godine akciju ipak sprovedemo i iz vazduha, avionima. Nadam se da će posle ovog današnjeg i sutrašnjeg zaprašivanja iz vazduha stanje biti nešto drugačije i da će Beograđani moći uveče, kada je najlepše s obzirom na velike vrućine, ponovo nesmetano da izađu napolje, a da ne razmišljaju o tome da li će da ih izujedaju komarci – istakao je Šapić.

On je naglasio da je obaveštenje dato na vreme i pčelarima kako bi reagovali i zatvorili košnice.

– Ova akcija iz vazduha je novina u odnosu na poslednjih par godina i sada ćemo biti spremni za sledeću godinu ukoliko budu ovakve vremenske prilike. Na taj način pokušaćemo da izbegnemo ovaj period od petnaest dana kada je bilo veliki intenzitet komaraca obzirom na padavine – rekao je gradonačelnik.

Šapić je naglasio da je dosta uloženo u opremu kako bi se na najsavremeniji način sprovodile i akcije sa zemlje i vode.

Marko Popadić, vršilac dužnosti direktora „Gradske čistoće”, istakao je da će se večeras komarci zaprašivati iz pet aviona koji će pokriti određene delove grada i da  očekuje da se danas i sutra odradi preko deset hiljada hektara.

– Tretman će se sprovoditi u vremenskom intervalu od 17.30 do 20. 30 časova. Sa procesom suzbijanja larvi komaraca krenuli smo u martu, a zbog velike količine padavina i toplih dana tokom leta i zbog velikog prisustva larvi komaraca odlučili smo se da ove godine upotrebimo i avione. Za ovaj proces smo dobili preporuke svih nadležnih institucija, a preparati koje koristimo apsolutno su bezbedni i sigurni za sve građane. Iz aviona nećemo raditi naseljena mesta već obale reka gde ima guste vegetacije – rekao je Popadić koji je dodao da će biti angažovani avioni JAT avijacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener