OBNAVLJAJU STARI VODOTORANJ: Počinju radovi na građevini pored Gazele, u okviru izgradnje "Ložionice"

S.V.

29. 07. 2024. u 20:12

STARI Vodotoranj, koji se nalazi uz Gazelu, uskoro će zasijati u novom ruhu. U okviru druge faze radova na izgradnji "Ložionice", prvog centra kreativnih industrija u Srviji, počeli su radovi na obnovi vremešne građevine koja je decenijama stajala zapostavljena, zapuštena i zaboravljena.

ОБНАВЉАЈУ СТАРИ ВОДОТОРАЊ: Почињу радови на грађевини поред Газеле, у оквиру изградње Ложионице

FOTO: Srbija stvara

Zdanje će u potpunosti biti rekonstruisano, a završna obrada biće u crvenoj terakota nijansi, poput mosta uz koji se nalazi. Unutrašnjost nekadašnjeg vodotornja koji je visok oko 20 a širok oko osam metara, postaće platno za digitalne umetnike.

- Posle decenije zanemaeivanja, vodotoranj koji je bio zaboravljen i zatrpan reklamnim bilbordima postaće jedinstven izložbeni prostor kakav Srbija sada nema, koji će služiti isključivo multimedijalnim umetnicima - kaže Ana Ilić, direktorka "Ložionice" i nacionalne platforme "Srbija stvara". - Prava magija dešavaće se unutra, izložbe će biti doživljaj za sva čula, a u istom prostoru moći će da boravi najviše 20 ljudi. To obezbeđuje jedinstveno iskustvo za svakog posetioca a "Ložionica" će, zajedno sa Vodotornjem da postane pravi simbol kreativnog Beograda, mesto okupljanja svih kreativaca, umetnika, ali i posetilaca i turista.

Na mestu današnjeg vodotornja bile su tri građevine. Prvi toranj razoren je tokom Velikog rata, posle čega je na istom mestu sagrađen novi, a 1945. godine dobija svoj finalni izgled. Nezvanični podaci govore da je u projektovanju tornja između dva rata učestvovao i Milutin Milanković, naš čuveni naučnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića