BLISKA I PRIJATELJSKA SARADNJA: Gradonačelnik Šapić primio kineskog ambasadora Li Minga

Novosti online

31. 07. 2024. u 13:54

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mingom i tom prilikom je još jednom naglašena posvećenost bliskoj i prijateljskoj saradnji gradova.

БЛИСКА И ПРИЈАТЕЉСКА САРАДЊА: Градоначелник Шапић примио кинеског амбасадора Ли Минга

Foto: Grad Beograd

Ambasador Li Ming je tokom ovog susreta pozvao gradonačelnika Šapića da poseti Kinu i izrazio zahvalnost za sve što činimo za kinesku zajednicu u Srbiji.

Kako je istaknuto, diplomatski odnosi između dve zemlje traju bezmalo sedam decenija, a od 2016. dostigli su nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Kina je Srbiji i Beogradu jedan od najznačajnijih partnera u kapitalnim projektima u oblastima infrastrukture, energetike, saobraćaja, tehnologije, a ne manje važna je i saradnja u oblastima turizma, kulture i sporta.

Beograd ima potpisane sporazume sa brojnim kineskim gradovima, a između ostalog je 1980. godine bio prvi evropski i treći svetski grad s kojim je Peking potpisao zvanični sporazum o saradnji. Takođe, naš glavni grad je zbratimljen sa Šangajem od 2018. godine, a održava intenzivnu saradnju sa gradovima i organizacijama iz Kine, među kojima su Šangaj, Šenžen, Sjamen i drugi.

Lični, prijateljski odnos između predsednika dve države uticao je na to da kineske kompanije daju veliki doprinos razvoju Beograda i Srbije. Zato je dužnost gradova i lokalnih samouprava da slede tu politiku, što poslednjih godina i intenzivno čine, istaknuto je na sastanku.

BONUS VIDEO: BOSANSKI MINISTAR ZAKUKAO: Vučić vešto igra, nadmudrio nas je!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!