U KLUPAMA PONOVO ZIDARI I OBUĆARI: Veće interesovanje malih maturanata za upis u stručne škole

B. Borisavljević

02. 08. 2024. u 15:42

BROJ učenika zainteresovanih za upis u prestoničke srednje stručne škole u proteklom upisnom roku je povećan za petinu, ističu u Forumu srednjih stručnih škola Beograda. Posle višegodišnje pauze, od septembra će u klupe sesti nova generacija obućara, modelara kože, zidara... Takođe, u školama koje su već godinama "in" među malim maturantima, ove godine je traženo mesto više, pa je nekima od njih odobren upis dodatnih odeljenja.

У КЛУПАМА ПОНОВО ЗИДАРИ И ОБУЋАРИ: Веће интересовање малих матураната за упис у стручне школе

Foto Z: Jovanović

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola Beograda, upis učenika na zanimanja koja ranije niko nije želeo, a potrebna su privredi, veliki je korak napred. On ističe da je tome najviše doprinelo smanjenje broja mesta u srednjim školama, pošto je izmenama prosvetnih zakona broj učenika u odeljenju smanjen na 28.

- Ove godine je oko 20 odsto učenika više nego lane upisalo srednje stručne škole. Posle dužeg perioda upisano je šest obućara, a lane nijedan, u klupama će biti i sedam zidara, ima đaka i u kožarskoj, poljoprivrednim, mašinskim, brodarskoj, građevinskoj školi - kaže Antić. - Iako se radi o malim brojevima, to je veliki napredak, pa očekujemo da će sledeće godine biti još više učenika. Srbiji nedostaju majstori svih profila i nadamo se da je došlo vreme da se taj trend zaustavi.

DžEPARAC

Đake koji upiššu neki od dualnih obrazovnih profila čeka "plata".

- Za učenike prve godine ta nadoknada iznosi 4.500 dinara mesečno, druge 9.000, a treće i četvrte 13.500 dinara - kaže Antić. - Ima firmi koje dodatno plaćaju, a "zarada" može biti i do 30.000 dinara.

Antić ističe da su većem interesovanju za pojedine srednje stručne škole doprinele i afirmativne mere države za upis na dualne obrazovne profile, koji osposobljavaju učenike da odmah po završetku školovanja mogu da počnu da rade. Nastavni programi su napravljeni u skladu sa potrebama tržišta rada i da razvijaju preduzimljivost, inovativnost i kreativnost svakog učenika.

Najvažniji benefit ovog modela obrazovanja je kvalitet znanja i veština koju učenici stiču, ali i prilika da se zaposle u kompanijama u svojim sredinama.

- Srednja škola treba da osposobi učenika za život, da može da se snađe u konkretnoj situaciji i radi posao za koji se školovao, a ne da nam godinama iz škola izlaze generacije dece koja su nesposobna da brinu i o sebi - ističe Antić. - Svako od njih ko želi da nastavi školovanje može to da učini na višim školama i fakultetima. Dobro je što je država ponudila beneficije đacima koji se opredele da dualne profile. Ali, trebalo bi uvesti još više praktične nastave i ispuniti ono što je najavljeno da nadoknada koju bi đaci primali bude 70 odsto od minimalne zarade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!