"SEKRETARI" NA SIGURNOM: "Novostima" potvrđeno da će biste slavnih komunista biti vraćene u OŠ "Laza Kostić"

A. Z. K.

04. 08. 2024. u 14:55

BISTE sedam sekretara SKOJ biće vraćene u dvorište osnovne škole "Laza Kostić" kada sanacija dvorišta bude završena - potvrdila je za "Novosti" gradska sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu Aleksandra Čamagić. - Sada su sklonjene na sigurno mesto. Ona kaže i da će posao u ovoj novobeogradskoj osmoletki verovatno biti završen do 1. septembra.

СЕКРЕТАРИ НА СИГУРНОМ: Новостима потврђено да ће бисте славних комуниста бити враћене у ОШ Лаза Костић

Foto: OŠ "Laza Kostić"

Radovi na rekonstrukciji školskog dvorišta u Bloku 23 uveliko traju, a prethodnih dana radnici su započeli skidanje bista sedam sekretara SKOJ, po kojima je škola nosila naziv. Ovo je uznemirilo Beograđane koji žive u ovom delu grada, pa su fotografiju skidanja bista postavili i na društvene mreže.

- Biste su sada smeštene na sigurno, a po završetku sanacije dvorišta one će ponovo biti postavljene na svoja mesta - potvrdila nam je sekretarka Aleksandra Čamagić. - Radovi idu po planu i, ako se ovako nastavi, trebalo bi da đaci 1. septembra uživaju u novom školskom dvorištu.

Otvorena 1977. godine

ŠKOLA je otvorena 1977. godine i tada je nosila ime "Sedam sekretara SKOJ", a sadašnji naziv po pesniku Lazi Kostiću nosi od 2005. godine. Zbog svog prvobitnog imena u školskom dvorištu na jednom zidu od cigle smeštene su biste Zlatka Šnajdera, Janka Mišića, Mije Oreškog, Pavla Paja Marganovića, Josipa Kolumba, Pere Popovića Age i Josipa Debeljaka.

Ova osmoletka smeštena je u centralnom delu Bloka 23, a ovaj deo Novog Beograda simbol je brutalističke arhitekture, pa je ovo bio razlog da nadležni oprezno krenu u posao sređivanja dvorišta kako ne bi bio narušen autentičan izgled Bloka. Za ovaj posao iz gradske kase izdvojeno je oko 70 miliona dinara. Blok 23 izgrađen je 1974. godine po projektu trojice arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Koliko je značajan govori i to da je njegova maketa smeštena u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMA). Zato su nadležni veliku pažnju posvetili očuvanju autentičnog izgleda, kao i tome da novi radovi ne naruše celokupan utisak.

Prvi korak je bio angažovanje arhitekata, koji su svojim idejama pomogli da se projekat prilagodi postojećem rešenju. Zato je u planu da u dvorištu bude izliven armirani beton i da budu postavljene betonske klupice, a da drveće koje se nalazi u dvorištu bude sačuvano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata