SPLAVOVI VEZANI KOD SAJMA: Uklonjeni plutajući nelegalni objekti na Savi, sledi potez uz Dunav

B.B.

14. 08. 2024. u 11:07

NOVA "marina" za većinu splavova, koji su sklonjeni sa Savskog šetališta i ispod Brankovog mosta jer nisu imali dozvolu za rad, jeste Sajam. Noćni život po kome je naša prestonica nadaleko poznata sada je na ovoj adresi. Do sada je sa obala Save uklonjeno 98 splavova, sledi "čišćenje" obale Dunava, od Beton hale ka SC "Gale Muškatirović" gde će ostati pet objekata. Potom sledi Sajam, a onda i prostor kod hotela "Jugoslavija".

СПЛАВОВИ ВЕЗАНИ КОД САЈМА: Уклоњени плутајући нелегални објекти на Сави, следи потез уз Дунав

Foto: Beoinfo

Prema propisima, splavovi koji su premešteni kod "Sajma", tamo ne smeju da rade, niti da se priključe na komunalnu infrastrukturu. Međutim, vlasnici pojedinih objekata kažu da moraju da se snalaze, jer su sklonjeni u jeku sezone. Neki od njih su nastavili da rade uz pomoć agregata, dok ne budu "usidreni" na mesto koje su izlicitirali. Iz Grada poručuju da će kontrola biti rigorozna.

- Oni koji su ih sami uklonili i otišli na drugo mesto da rade, inspekcija će kontrolisati i svi koji nisu licitirali i potpisali ugovor sa Gradom biće uklonjeni - kažu u Gradu.

Ove nedelje biće uklonjen poslednji preostali splav na potezu od Brankovog mosta do Ušća, najavio je prošle nedelje gradonačelnik Alksandar Šapić, prilikom obilaska Savskog keja. On je istakao i da Grad ima plan da očisti reku.

- Veliki novac će nam biti potreban za izmuljenje. Probali smo sa nekim bagerima, ali je to rizično, oni upadaju - rekao je Šapić. - Ali, uspećemo to da uradimo i sredimo šetališta. Građani Beograda napokon mogu sa tog keja da vide Kalemegdansku tvrđavu i da imaju lep pogled na reku.

Šapić je rekao da očekuje da u narednih godinu dana grad Beograd ima uređene splavove, koji imaju priključke za struju i vodu, koji plaćaju mesto i koji imaju prečišćivače voda.

- Plan Grada je da svaki splav ima svoje mesto, odnosno da stane na mesto koje je licitirano, određeno planom i projektom - naveo je Šapić.

Grad je 2021. godine napravio popis nelegalnih splavova, zatim je raspisan konkurs i licitacija za pozicije koje su iscrtane u skladu sa ekološkim, bezbednosnim i urbanističkim standardima. Plan je da na rekama u prestonici bude dve trećine manje splavova nego što ih je bilo pre početka uklanjanja jer je, prema procenama stručnjaka, to je optimalna brojka za glavni grad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)