NOVI PROZORI POSLE 60 GODINA: Zamena stolarije u delu zgrade Hemijskog fakulteta u okviru projekta energetske efikasnosti

B. Borisavljević

19. 08. 2024. u 13:40

DEO zgrade Hemijskog fakulteta u Beogradu konačno će, posle više od 60 godina, dobiti nove prozore, što će bar donekle smanjiti potrošnju energije, a tako i enormne račune. Naime, opština Stari grad je na konkursu energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike dobila 30 miliona dinara za sanaciju Bloka C zgrade Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

НОВИ ПРОЗОРИ ПОСЛЕ 60 ГОДИНА: Замена столарије у делу зграде Хемијског факултета у оквиру пројекта енергетске ефикасности

Foto: Petar Milosevic

Prema rečima prof. dr Gorana Roglića, dekana Hemijskog fakulteta, novac će biti iskorišćen za zamenu prozoru u delu zgrade koji gleda ka dvorištu, kao i nabavku toplotne pumpe koja će doprineti smanjenju potrošnje u tom bloku.

- Tri fakulteta, koji se nalaze u ovoj zgradi, obezbedili su dodatnih 15 miliona, ali to je još nedovoljno da se zameni sva stolarija koja je iz 60-ih godina, nije menjana i u raspadnom je stanju - kaže profesor Roglić. - Ipak, bitno je da se krene i svaka pomoć je dobrodošla. Potrošnja energije za zagrevanje će biti manja, a tako i računi. Za zamenu celokupne stolarije potrebno nam je oko 80 miliona dinara.

arhiva

Profesor Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta

Profesor Roglić podseća da su do 2019. godine od države dobijali dovoljno novca da pokriju troškove grejanja, a struju su plaćali sami.

- Međutim, pre dve godine je počeo rast cene industrijske struje koja je do sada poskupela 100 odsto - navodi Roglić. - Uspeli smo tada da plaćamo račune u iznosu od 1,2 do 1,6 miliona dinara mesečno. Međutim, sada se dešava da oni pređu tri miliona dinara. Ako budemo trošili struju kao prošle godine i ako cena ne bude dalje rasla, nama samo za energetske usluge nedostaje 27 miliona, što moramo sami da obezbedimo i još 3,6 miliona dinara na godišnjem nivou.

Fakulteti koji su teškoj finansijskoj situaciji uputili su prošlog meseca dopis komunalnim preduzećima grada da će račune plaćati u iznosima koje dobiju za te namene, a da se za ostatak komunalci obrate Ministarstvu prosvete da plati. Usledio je sastanak u Vladi Srbije, na kojem je dogovoreno je da fakulteti koji imaju višak novca koji, inače, vraćaju u budžet krajem godine, to sada učine do kraja jula da bi bio preraspodeljen visokoškolskim ustanovama koje nemaju da plate račune za struju i grejanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti