MLADOŽENJA IMA 33, A MLADA 30 GODINA: U Beogradu je tokom prošle godine 8.236 parova odlučilo da svoju ljubav ozvaniči pred matičarem

A. Z. K.

23. 08. 2024. u 16:09

U TOKU prošle godine u Beogradu je 8.236 parova odlučilo da svoju ljubav ozvaniči, srećom razvoda je bilo tri puta manje.

МЛАДОЖЕЊА ИМА 33,  А МЛАДА 30 ГОДИНА: У Београду је током прошле године 8.236 парова одлучило да своју љубав озваничи пред матичарем

Foto: N. Živanović

 Najviše brakova sklopljeno je na opštinama Savski venac, Obrenovac i Lazarevac. Što se tiče onih koji su odlučili da stave tačku na svoj zajednički život, ovakve odluke najviše su donosili parovi sa Vračara, Savskog venca i Lazarevca.

Prema podacima Sektora statistike pri Sekretarijatu za upravu, tokom 2023. godine sklopljeno je 8.236 brakova što je za četiri odsto manje nego 2022. godine. Beograđani se pretežno odluče da prvi put u bračne vode uplove sa 33 godine, dok Beograđanke ovu odluku donose sa 30 godine.

- Tokom 2018. i 2019. godine u Beogradu je bilo sklopljeno oko 9.000 brakova, tokom 2020. usled pandemije broj je bio značajno manji, a u prethodne tri godine brojke su slične - navodi se u izveštajima Sekretarijata za upravu. - Ako se posmatra stopa zaključenih brakova na 1.000 stanovnika, uočljivo je da su se najviše venčavali Obrenovčani, Lazarevčani i građani sa Savskog venca, a najmanje novih brakova je bilo u Grockoj, Barajevu i Čukarici.

Foto Shutterstock

Što se tiče razvoda, Vračar je na prvom mestu jer je na 1.000 sklopljenih brakova bilo oko 500 razvoda. Surčin je takođe u vrhu, ali ovde su se parovi najmanje odlučivali da okončaju brak. U Zemunu i Novom Beogradu takođe je bilo najmanje razvoda na 1.000 zaključenih.

- Prema statistici, muškarci i žene koji imaju od 35 do 44 godine u toku prošle godine najviše su se odlučivali da na svoj brak stave tačku. Kada se analiziraju podaci brakovi traju oko 14 godina nakon čega se bračni drugovi odlučuju na razvod. U toku prošle godine okončano je 508 brakova koji su trajali između pet i devet godina. Najmanje su se na razvod odlučivali oni koji su u braku od 20 do 24 godine. Oko 80 parova odlučilo se na razvod, a da nisu proslavili ni prvu godišnjicu - navodi se u izveštajima Sekretarijata za upravu.

Homogenost

U SEKRETARIJATU navode i da je oko 79 odsto brakova etnički homogeno, a od 8.236 čak u 6.537 veza, bračni partneri pripadaju istoj nacionalnosti.

- Što se tiče obrazovanja, uglavnom muž i žena imaju isti stepen stručne spreme, a najčešće su i oboje zaposleni. Kada se posmatraju razvodi, nakon rastanka roditelja deca su najčešće dodeljivana majkama u čak 70 odsto slučajeva, a 20 odsto njih ima zajedničko starateljstvo. U samo šest odsto slučajeva dete je pripalo ocu - navodi se u izveštajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite SEPTEMBARSKI LAST MINUTE , popust do 390 eur!