ISPLATA ĐAČKE POMOĆI USKORO: Ko se nije prijavio za 20.000 dinara može to učiniti do kraja meseca

B. Borisavljević

26. 08. 2024. u 12:49

RODITELjI koji se još nisu dostavili podatke za dobijanje đačke pomoći od 20.000 dinara, koju dodeljuje Grad, mogu to učiniti do kraja meseca u matičnim školama. U izjavi za "Novosti" Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu navodi da će novac na njihove račune biti uplaćen tokom septembra.

ИСПЛАТА ЂАЧКЕ ПОМОЋИ УСКОРО: Ко се није пријавио за 20.000 динара може то учинити до краја месеца

Foto P. Milošević

Prema rečima Čamagićeve, prijavilo se više od 190.000 roditelja od oko 200.000 učenika koliko ih ima u prestonici. Pravo na novčanu pomoć imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u glavnom gradu, bez obzira na to da li su privatne ili državne, kao i deca strani državljani koji pohađaju škole u prestonici. Iako je najveći broj roditelja već u junu podneo prijavu, zahtevi se primaju do početka školske godine. Tako podatke mogu dostaviti roditelji čija su deca zbog preseljenja postali beogradski đaci, oni koji su u međuvremenu promenili broj računa ili zbog nekih drugih okolnosti to još nisu učinili. Za ove namene iz gradske kase će biti izdvojeno oko 30 miliona evra.

- S obzirom na to da se cene kompleta knjiga za niže razrede osnovne škole kreću, u proseku, od 11.500 dinara za prvi razred pa do 16.000-17.000 dinara za sedmi i osmi razred, planirano je da pomoć od 20.000 dinara bude dovoljna da pokrije troškove knjiga, ali i da ostane još nešto za školski pribor - kaže Čamagić. - Takođe, roditelji imaju izbor da njihova deca naslede knjige, pa da pomoć zapravo iskoriste za "opremnje" đaka za školu, kupovinu garderobe ili neke druge namene.

Prvi put su prošle godine besplatne knjige dobili svi učenici u prestonici, oko 130.000 osnovaca i 65.000 srednjoškolaca. U kompletu su, takođe, prvi put bile školske knjige za sve predmete, a ne kao što je do sada bila praksa samo osnovni udžbenici. Za ove namene je izdavačima udžbenika uplaćeno oko 20 miliona evra za ove namene

U Gradu ističu da su, s obzirom na to da je prošle godine kupljena velika kličina udžbenika, ove su rešili da uplate novac roditeljima, koji će odlučiti na šta će ga potrošiti.

- Neko ko ima troje dece dobiće 60.000 dinara, pa će moći sam da raspoređuje novac - navodi Čamagić. - Ova odluka odnosi i na roditelje čija deca pohađaju privatne škole. U ove obrazovne ustanove ide oko 12.000 dece, a ukupno osnovne i srednje škole pohađa oko 200.000 učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!