ZA GODINU DANA SEDAM VRTIĆA: Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu o investiocnim ulaganjima

B. Borisavljević

26. 08. 2024. u 11:56

POČETKOM sledeće godine glavni grad će biti bogatiji za pet novih vrtića, a sa dva nova obdaništa koja su već otvorena, broj predškolskih ustanova je, u periodu od godinu dana, veći za sedam. Počela je gradnja još dva nova vrtića u Bloku 62 u Novom Beogradu i u Stepojevcu. Radi se i na kompletnom sređivanju škola. Radnici su se već "uselili" u OŠ "Oslobodioci Beograda" i Sportsku gimnaziju, koje će potpuno rekonstrusiane "od poda do plafona". U gradskoj kasi je obrazovanju i dečijoj zaštiti namenjeno nikad više novca - 45 milijardi dinara, što je čak za 12 milijardi više nego prošle godine.

ЗА ГОДИНУ ДАНА СЕДАМ ВРТИЋА: Александра Чамагић, секретарка за образовање и дечију заштиту о инвестиоцним улагањима

Foto: D Milovanović

U razgovoru za "Novosti" Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, ističe da je ulaganje u obrazovanje jedan od prioriteta gradskih vlasti. Otvaranjem sedam novih vrtića biće obezbeđeno oko 2.000 novih mesta za mališane.

- Krajem maja počeo je da radi vrtić u Bariču u koji ide 250 dece. Zahvaljujući otvaranju ovog obdaništa, rasteretili smo Obrenovac koji prvi put nije imao listu čekanja. Obdanište je otvoreno i u naselju Zuce - navodi Čamagićeva. - Do kraja godine predškolsku utanovu dobiće i Umčari. To je prelep objekat u prostoru stare škole, koja nije radile od 70-ih godina. Do početka sledeće godine trebalo bi da budu završeni vrtići u Ovči i Borči, a privode se kraju radovi na objektu u naselju Braća Jerković i u Mladenovcu. U Borči i u naselju Braća Jerković biće mesta za po 270 mališana.

Prema rečima Čamagićeve, u Ovči se gradi i centralna kuhinja u kojoj će se pripremati 2.500 obroka svakog dana za sva obdaništa u naseljima na levoj obali Dunava. To je izuzetno važno za Predškolsku ustanovu "Boško Buha" na Paliluli, jer se do sada hrana dovozila "preko reke" što je, ponekad, komplikovalo dostavu. Lista čekanja za upis u državni vrtić postoji, ali je nikad manja.

- Unutrašnje migracije u gradu utiču na to koje su predškolske ustanove najtraženije. Ove godine su bile Voždovcu i Zemunu, Višnjičkoj banji i levoj obali Dunava - ističe gradska sekretarka. - Obuhvat dece predškolskim obrazovanjem veći je od 80 odsto što je u rangu evropskih zemalja. Od ukupno oko 100.000 mališana uzrasta od godinu do šest godina, državne i privatne vrtiće pohađa njih oko 84.000, a 2013. godine ih je bilo oko 45.000.

Foto: D Milovanović

Tekst potpisa

Od septembra prošle godine, boravak u državnim vrtićima je besplatan, a Grad je povećao i subvencije privatnim vrtićima na 33.000 dinara, koliko iznosi ekonomska cena boravka. Međutim, pojedini vlasnici predškolskih ustanova su to iskoristili da koriguju cenovnike i poskupe svoje usluge.

Foto: D Milovanović

Aleksandra Čamagić

- Većina privatnika se zadržala u rangu ekonomske cene ili je potrebna mala doplata. Međutim, ima i onih  koji su iskoristili veće subvencije i poskupeli - ocenjuje Čamagićeva. - U nekim privatnim vrtićima deca dobijaju dodatne usluge, kao što su kursevi jezika, umetničke školice, časovi sporta, pojedini nude boravak vikendom u večernjim satima. U tim obdaništima su veće cene opravdane dodatnim programima. Do avgusta prošle godine Grad je u proseku po detetu izdvajao oko 18.500 za boravak u privatnim vrtićima, sada je to 33.000 dinara bez umanjenja za dane kada dete ne ide u vrtić.

NOVE ŠKOLE

Prestonici kao što je Beograd, potrebne su i nove osnovne škole. Srednje, za sada zadovoljavaju potrebe.

- Kao što je gradonačelnik  Šapić najavio, planirana je izgradnja osnovne škole u naselju Višnjica - kaže Čamagićeva. - Takođe, škole su potrebne i u Novom Beogradu, levoj obali Dunava. Sledeće godine biće završeni škola i vrtić u Beogradu na vodi koji će biti poklonjene Gradu i nalaziće se u sklopu sistema državnih obrazovnih ustanova.

Po ugledu na "Mitraljetu" i Devetu gimnaziju, počela je sređivanje OŠ "Oslobodioci Beograda" i Sportske gimnazije, koju pohađaju i đaci baletske škole. Majstori su i u Trgovačkoj, Gimnaziji u Mladenovcu, OŠ "Milena Pavlović Barili"...

- Kako je gradonačelnik  Aleksandar  Šapić  najavio, rekonstrukcija škole će se raditi kompletno, tako da će se đaci praktično vratiti u novu školu - objašnjava Čamagić. - Osim kompletnih građevinskih radova i zamene stolarije, to podrazumeva i zamenu nameštaja i novu opremu, tako da deca kada se sledeće godine vrate ne moći da prepoznaju školu. Sportska gimnazija i Baletska škola će dobiti nove sale, rekvizite, a biće sređen i deo dvorišta. U Mladenovcu se već uveliko radi na uređenju gimnazije, sređuje se krov u OŠ "Dule Karaklajić" površine oko 4.000 kvadrata, kao i na OŠ "20. oktobar". Iako je škola novijeg datuma radi se kompletna rekonstrukcija fasade OŠ "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj banji.

"Umivanje" Trgovačke škole je jedan zahtevan projekat, s obzirom na to da je zgrada na uglu Cetinjske i Hilandarske pod zaštitom države. Neće se menjati se spoljašni izgled, već se radi samo "osvežavanje" u postojećim gabaritima. Za rekonstrucije koje su u toku Grad je izdvojio između 200 i 300 miliona dinara po školi, a istim tempom nastaviće i sledće godine. Za obnovu škola zajedno su zaduženi Sekretarijat za obrazivanje, Sekretarijat za investicije i Direkcija za gradsko građevinsko zemljište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uštedite do 500 evra na vašem sledećem putovanju uz Kontiki!