„BEOGRADSKI GRAN-PRI” Šapić: Beograd se seća trke iz 1939. godine, jednog od najvećih sportskih događaja u Evropi tog vremena (FOTO)

Novosti online

28. 08. 2024. u 13:23

MEĐUNARODNA parada jedinstvenih istorijskih automobila i motocikala „Beogradski gran-pri” organizovaće se 1. septembra u Beogradu, a kako je rekao gradonačelnik Aleksandar Šapić, ona će predstavljati sećanje i svojevrsnu rehabilitaciju beogradske trke iz 1939. godine, koja je u to vreme bila jedan od najvećih i najznačajnijih sportskih događaja u Evropi.

„БЕОГРАДСКИ ГРАН-ПРИ” Шапић: Београд се сећа трке из 1939. године, једног од највећих спортских догађаја у Европи тог времена (ФОТО)

Foto: Grad Beograd

– Imao sam sreću da se prva, rehabilitovana trka iz 1939. godine održi prošle godine, iako je pripremana od 2022. godine pre mog dolaska. Sada je druga i nadam da će postati tradicionalna. Za ljubitelje automobilizma i onih koji vole ovaj sport ima posebno značenje jer je reč o trci koja je prethodila Formuli 1. Poslednja koja je održana pred Drugi svetski rat bila je baš u Beogradu i tada je pobednik bio italijanski vozač Nuvolari. Organizovana je uz podršku kraljice Marije i maloletnog kralja Petra i tada je bila jedan od najvećih i najvažnijih sportskih događaja u Evropi. Na ulicama Beograda, koji je u to vreme imao nekoliko stotina hiljada stanovnika, bilo je između sedamdeset i sto hiljada ljudi, što pokazuje kako je bila prihvaćena – rekao je Šapić na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Izrazio je nadu da će manifestacija postati tradicija i istovremeno prilika da se više govori o automobilizmu i svemu onome što taj sport nosi.

– Siguran sam da će Grad Beograd nastaviti i nadalje da podržava trku, zajedno s našim prijateljima iz Italije, koji su se angažovali na poseban način. Verujem da će s vremenom trka dobiti i takmičarski značaj – naveo je Šapić, poželevši mnogo sreće i organizatorima i učesnicima.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori je zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji ove sportske manifestacije i naglasio da je prijateljstvo između Italije i Srbije, između ostalog, bazirano i na sportu.

– Gradonačelnik Šapić najbolje zna koliko je jako prijateljstvo naša dva naroda na sportskom nivou. Prijateljstvo naše dve zemlje je dugo. Prva ambasada Italije u Jugoslaviji osnovana je pre sto godina, dok je prva manifestacija ove vrste bila pre 80 godina. Takođe, ono što nas povezuje, a tiče se ovog događaja jeste i strast naša dva naroda prema automobilima i motorima. Motociklizam nije samo sport, to je i strast, i kreativnost, i ljubav. Grad Beograd je evropski grad koji se ističe ljubavlju prema kulturi i sportu – poručio je ambasador Gori i uputio zahvalnost gradonačelniku Aleksandru Šapiću i Gradu Beogradu na organizaciji ovog sportskog događaja.

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević izrazio je zadovoljstvo jer je pokrovitelj ovog lepog događaja.

– Ponosim se vezom koje trke oko Kalemegdana imaju s mojom porodicom. Povodom rođendana moga oca kralja Petra Drugog Karađorđevića, pre 85 godina održan je prvi i jedini gran-pri u našoj zemlji. U trenutku kada je u Evropi počinjao Drugi svetski rat, gran-pri bio je jedan od poslednjih radosnih dešavanja u Kraljevini Jugoslaviji. Ovim događajem čuvamo sećanje na stari Beograd, Srbiju i našu istoriju – ukazao je Karađorđević.   

O značaju ove trke i njenom istorijatu govorili su, između ostalih, i Đorđo Andrijan, direktor „Belgrade Grand Prix”, Vladimir Atanacković, predsednik Srpskog Saveza za istorijska vozila, i Roberto Ćinkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu.

BONUS VIDEO: NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

30 MUŠKARACA OTIŠLO DA RADI U NEMAČKU, KAD SU SE VRATILI ŽENE DOBILE RAK GRLIĆA MATERICE: Doktor iz Fronta ispričao hit priču (VIDEO)