NA EKSKURZIJE SA STANICE JUG: Terminus na Autokomandi neće biti samo protočno stajalište

B.B.

29. 08. 2024. u 11:24

UVOĐENjE novog i ukidanje starog stajališta na Autokomandi izazvala je polemiku u javnosti. I dok deo auto-prevoznika i građana smatra da je rešenje nelogično, da će im doneti dodatne troškove, a gužve neće biti manje, saobraćjani stručnjaci ističu da otvaranje stanice "Jug" ima za cilj da smanji gužve u delu grada oko mosta Gazela, tako što će međugradski saobraćaj biti preusmeren na novu lokaciju.

НА ЕКСКУРЗИЈЕ СА СТАНИЦЕ ЈУГ: Терминус на Аутокоманди неће бити само проточно стајалиште

Prednost imaju đaci završnih razreda / Foto Tanjug

Autobuska stanica "Jug" će biti centar za polaske turističkih autobusa i đačkih ekskurzija, a takođe će imati i parking-prostor namenjen grupnim posetama gradu. Takođe, gradske vlasti planiraju da formiraju posebnu autobusku liniju koja će povezivati putnike sa ovom stanicom, a linija će ići pravcem Bulevar oslobođenja - Slavija - Nemanjina - Savska i kružno se vraćati.

Grad, nezvanično saznajemo, razmatra mogućnost da se i na još dve do tri lokacije uspostave protočna stajališta po uzoru na stajalište "Jug". Reč je o lokacijama ka kojima gravitira prevoz autobusima velikog broja putnika.

Postojeća stajališta na Autokomandi će, otvaranjem stanice "Jug" biti ukinuta, kako bi se omogućio nesmetan prolaz autobusima ka novom terminalu.

- Ovim servisnim priključkom, uz veliku BAS stanicu na Novom Beogradu, mi ćemo pružiti mogućnost da 22.000 ljudi koji dolaze svakog dana na BAS i 1.200 priključaka i polazaka koji dolaze na BAS, budu raspoređeni na ova dva kraja Beograda i da na taj način budu, pre svega, operativni, a da ne opterećujemo nepotrebnim prolaskom autobusa sam centar Beograda, a posebno most Gazela - rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković za RTS.

Autobuska stanica "Jug" će biti centar za polaske turističkih autobusa i đačkih ekskurzija, a takođe će imati i parking prostor namenjen grupnim posetama gradu. Takođe, gradske vlasti planiraju da formiraju posebnu autobusku liniju koja će povezivati putnike sa ovom stanicom, a linija će ići pravcem Bulevar oslobođenja-Slavija-Nemanjina-Savska i kružno se vraćati.

Terminal "Jug" će biti stajalište protočnog karaktera, pa putnici neće plaćati naknadu za korišćenje, neće biti centralnog staničnog objekta, niti dodatnih komercijalnih sadržaja. Nadležni ocenjuju da će puštanjem u rad novog terminala biti omogućeno da se ukine međugradski saobraćaj preko Gazele i tako smanje gužve u tom delu grada. Takođe, najstrožije će biti zabranjeno i kažnjivo da svi ostali auto-prevoznici međumesnog saobraćja koriste neka druga stajališta, kao do sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RTS I ARENA OVO NISU PUSTILI U TV PRENOSU: Ovo se desilo u loži Marakane kada je Zvezda ušla u Ligu šampiona (VIDEO)