VODA IZ RUKAVCA UZETA NA ANALIZU: Vanredni inspkecijski nadzor biće obavljen u čukaričkom meandru

B. Borisavljević

30. 08. 2024. u 16:20

POSLE objavljivanja fotografija Čukaričkog rukavca u kojem je površina potpuno zelena i prijava građana reagovao je Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju. Kako nam je rečeno u gradskoj upravi naložen je vanredni inspkecijski nadzor.

ВОДА ИЗ РУКАВЦА УЗЕТА НА АНАЛИЗУ: Ванредни инспкецијски надзор биће обављен у чукаричком меандру

Foto: Instagram/moj Beograd

- Na osnovu predstavke građana, vodni inspektor Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju je izvršio vanredni inspekcijski nadzor na navedenoj lokaciji - navodi se u odgovoru ovog sekretarijata. - Tom prilikom je Agenciji za zaštitu životne sredine naloženo vanredno uzorkovanje vode Topčiderske reke. Nakon izrade rezultata uzorkovane vode biće poznato zašto je došlo do promene boje vode u Čukaričkom rukavcu. O daljem toku postupka naknadno ćemo vas obavestiti.

Da podsetimo, na društvenim mrežama su se prethodnih dana pojavile fotografije veslača u vodi prepunoj nečeg što liči na žabokrečinu i mulj. Među komentarima se moglo pročitati da niži vodostaj i velika vrućina dovode do ove pojave, a da je voda ispod žabokrečine čista. Oni stariji ovu pojavu nazivaju "cvetanje Save" i kažu da se javlja svake četvrte-pete godine.

ŠTETNE MATERIJE

PRILOKOM ranijih analiza, Agencija za zaštitu životne sredine je utvrdila povećanu koncentraciju amonijaka i nitrata, a znatno je smanjena količina kiseonika kao posledica raspada organskih materija. Izveštaji vodnog inspektora konstatovali su da prisustvo mnogobrojnih plutajućih objekata utiče na smanjenje proticajnog profila u rukavcu.

Pre tri godine Čukarički rukavac je čišćen skoro dva meseca, a zatvorena su i dva objekta za koje je utvrđeno da su doprinela zagađenju tog dela Beograda. Osim organskih materija, u vodi je nađen industrijski otpad koji je opasan. Zagađenju Čukaričkog rukavca doprinela je i Topčiderska reka koja je, pretvorena u otpadni, fekalni kolektor pa je u njemu i fekalni otpad, zbog čega se radi na regulaciji.

Stručnjaci ističu da je za regulaciju Topčiderske reke, pored izgradnje kanalizacije, izuzetno važno da se reši problem otpadnih voda. Na godišnjem nivou, u Savu i Dunav se slivaju fekalije količine od oko 60.000 olimpijskih bazena. Izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda ukinula bi 80 odsto svih izliva kanalizacija u reku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)