CENU DIŽU GRATISI I DNEVNICE: Đačke ekskurzije u novoj školskoj godini skuplje od pet do deset odsto

B. Borisavljević

01. 09. 2024. u 18:51

RODITELjI već uveliko otplaćuju ekskurzije i izlete za sledeću školsku godinu, a cene su veće za pet do 10 odsto. Većina maturanta na put će krenuti u septembru i oktobru i to van zemlje, najviše njih u Italiju, zatim Grčku, Češku. Pravilnikom o organizovanju ekskurzija predviđeno je da cena mora da obuhvati svaki segment putovanja.

ЦЕНУ ДИЖУ ГРАТИСИ И ДНЕВНИЦЕ: Ђачке екскурзије у новој школској години скупље од пет до десет одсто

Foto N. Živanović

Prema rečima Zorana Serdara, predsednika Odbora za dečji i omladinski turizam (JUTA) to znači da se u cenovniku mora da uđe prvo prevoz deteta, svi izleti, povratak do kuće, putarine, parkinzi, turističke takse.

- Drugi segment je smeštaj, a objekti svake godine povećavaju cenu, zbog cene rada, nabavnih artikala i slično - naveo je Serdar. - Na cenu utiče i radno angažovanje turističkog i lokalnih vodiča, lekara, zatim razne ulaznice, osiguranje, doplata jednokrevetne sobe za lekare, vodiče. Često se dešava i da škole traže za profesore jednokrevetne sobe što dodatno poskupljuje cenu aražmana.

Takođe, na poskupljenje aranžmana utiču i takozvana gratis mesta.

- Dešava se da i 20 odsto putnika u jednom autobusu imaju gratis putovanje - rekao je Serdar. - To plaćaju deca, jer agencije ne daju gratise već samo ispunjavaju zahteve škola. Cenu ekskurzija koju plaćaju đaci odnosno njihovi roditelji svakako povećavaju i dnevnice nastavnicima, koji đake vode na ova putovanja.

PONUDE OD NIŠA DO GRČKE

Odlazak u Grčku u jednoj gimnaziji, na bazi pet polupansiona, košta čak 62.900 dinara, cena za četvorodnevni boravak u RS je 36.500.

Za dva dana u Nišu treba izdvojiti 22.900 dinara. Prva rata morala je biti plaćena do kraja jula.

Dnevnice su različite i zavise od toga da li ih obračunava škola ili ih isplaćuje agencija, a razlika zapravo potiče od plaćanja poreza.

- Kada obračunava škola onda se plaća svega 10 odsto poreza na oporezivi deo - objasnio je Serdar. - To znači da ako je na primer trodnevna ekskurzija, a neto dnevnica 1.000 dinara onda roditelji za tri dana plate oko 3.300 dinara. Ukoliko islaćuje agencija onda se na ime poreza plaća oko 56 odsto na ukupni iznos, pa se na sumu od 3.000 dinara plati blizu 5.000 dinara po detetu.

On je dodao je da isplata preko agencija znatno opterećuje cenu i da bi bilo bolje da se vrati stari način kada su škole same isplaćivale svoje zaposlene ili da se nađe neki drugi modalitet, kako bi bili smanjeni troškovi roditelja koji ekskurzije plaćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CIGARE PALIM JEDNU ZA DRUGOM Mira Banjac ima 94 godine, a ovo je tajna njene dugovečnosti