DNEVNO OKO 100 REKLAMACIJA: "Elektrane" od 1. oktobra rade probe sistema, građani već prijavljuju probleme

B. Borisavljević

05. 10. 2024. u 17:36

JKP "Beogradske elektrane" su počele funkcionalne probe pred početak nove grejne sezone, 15. oktobra i građani već prijavljuju probleme. Najčešće - curenje radijatora. Od 1. oktobra, kol-centar je primio ukupno 300 poziva građana.

ДНЕВНО ОКО 100 РЕКЛАМАЦИЈА: Електране од 1. октобра раде пробе система, грађани већ пријављују проблеме

Foto Ž. Knežević

Dnevno, operateri evidentiraju oko 100 poziva, a ekipe prema prioritetima izlaze na teren i otklanjaju kvarove. Prema rečima Vanje Vukića, direktora JKP "Beogradske elektrane", grejna sezona, najverovatnije, neće početi pre 15. oktobra, kako je i planirano.

- Građani najčešće prijavljuju problem zbog curenja radijatora - kaže Vukić. - Našim ekipama je prioritet da izađu na teren da bi otklonili kvarove. Zamolio bih građane da omoguće pristup radnicima u prostorije podstanica da bi rešili probleme, kako ne bi bilo incidenata, pošto osobama koje nisu ovalašćene nije dozvoljeno da ulaze. Naš sistem je specifičan jer šest meseci u godini miruje. Kada krene cirkulacija vode, dolazi do pojedinih problema i kvarova.

Vukić podseća da temperatura u stanovima, tokom grejnje sezone, mora da bude najmanje 21 stepen. Prvi čovek "Elektrena" ističe i da su obezbeđene dovoljne količine svih energenata.

- Ako prosečna temperatura bude ispod 12 stepeni počećemo i pre 15. oktobra sa grejanjem. Prema prognozi, ipak, u narednih desetak dana neće biti potrebno da ga uključujemo - rekao je Vukić. - Dok traju funkcionalne probe, dežura više od 100 ekipa svakog dana od 7.00 do 19.00 sati. Kad 15. oktobra počne grejna sezona, biće ih više, kada će biti i jasno kako radi 35 toplotnih izvora i više od devet i po hiljada podstanica.

ZA GODINU I PO 20 ODSTO VIŠE

OD 1. oktobra, grejanje u prestonici je poskupelo za 8,9 odsto. Veći računi će Beograđanima stići na naplatu u novembru.

Umesto dosadašnjih 132,8 plaćaće 144,6 dinara po kvadratu (sa PDV). To znači da će vlasnik stana od 50 kvadrata u proseku izdvajati oko 600 dinara više po računu. Iako poslednjih godina ne pamtimo blaže zime, ovo je treće poskupljenje grejanja od januara 2023, kada su cene toplotne energije uvećane za pet odsto. Poslednje korigovanje cena bilo je prošlog septembra i to za šest odsto. Sada su "Elektrane" povećale cenu svojih usluga za 8,92 odsto, što je uvećanje od ukupno 20 odsto na računima za grejanje u poslednjih godinu i po.

U sklopu elektrana su toplane - Novi Beograd, Dunav, Konjarnik, Voždovac, Medaković, Banovo brdo, Cerak, Miljakovac, Višnjička banja, Mirijevo, Borča, Zemun, Mladenovac, Železnik, Sremčica.

Pravilnikom je predviđeno da grejna sezona počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila. Izuzetno, u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometerološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepena Celzijusa ili nižu.

U slučaju da i posle 3. maja RHMZ najavi srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni Celzijusa ili nižu, rukovodilac organizacione jedinice gradske uprave nadležne za poslove energetike, može naložiti obezbeđivanje snabdevanja toplotnom energijom objekata i u tim danima, ukoliko postoje tehnički i tehnološki uslovi.

Isporuka toplotne energije u toku grejnog dana može da se prekine u slučajevima kada spoljna temperatura viša od 15 stepeni Celzijusa traje duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža. Prekid grejanja ne može biti kraći od četiri sata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici