STUBIĆI U ŠARAMA PIROTSKOG ĆILIMA: Ulični umetnici iz Francuske Ememem i Le Kiklop ulepšali gradske ulice

S.V.

15. 10. 2024. u 14:48

SVI koji su ovih dana šetali centrom grada i prošli kroz Francusku, Siminu, Dobračinom i dole ka Dorćolu, bili su prijatno iznenađeni kada su kod Etnografskog muzeja videli oslikane stubiće sa motivima pirotskog ćilima a na više mesta na kolovozu, pukotine asfalta popunjene mozaikom.

СТУБИЋИ У ШАРАМА ПИРОТСКОГ ЋИЛИМА: Улични уметници из Француске Емемем и Ле Киклоп улепшали градске улице

Foto: Zoran Jovanovic

Za to su zaslužni ulični umetnici iz Francuske - Ememem i Le Kiklop. Emememov rad na asfaltu može se videti na šest lokacija u gradu - u Francuskoj ulici kod Narodnog pozorišta, na uglu Braće Jugovića i Dobračine, Dobračinoj 16, uglu Braće Jugovića i Kneginje Ljubice, uglu Dositejeve i Simine i Cetinjskoj 15. Le Kiklop obične predmete pretvara u razigrane likove, a obojica svojim intervencijama stvaraju nove narative u javnim prostorima, privlačeći pažnju ljudi da primete lepotu u svom svakodnevnom životu.

Svi ovi radovi, s obzirom na to da nisu ograničeni zidovima galerije, čine umetnost pristupačnijom, upletenom u život grada i građana.

Inicijativa "Ekspo 2027"

OBIČNI prostori i predmeti transformisani su u zapanjujuća umetnička dela, zahvaljujući posebnoj inicijativi "Ekspo 2027". Renomirani svetski ulični umetnici pozvani su da se "poigraju" gradskim pejzažom, spajajući svoje jedinstvene stilove sa bogatom tradicijom i duhom Srbije. Ove javne umetničke forme - smele, maštovite i transformativne - nisu samo ukrasi, one su odraz identiteta i duha Beograda.

Le Kiklopovi radovi kombinuju elemente ulične umetnosti i pop kulture i najčešće odišu jarkim bojama i smelim dizajnom. Ali, njegov rad nije samo ulepšavanje urbanih prostora, već i stvaranje umetnosti koja se povezuje sa lokalnom zajednicom i slavi lokalnu tradiciju, pa tako stubići ispred Etnografskog muzeja predstavlja simboličku fuziju moderne ulične umetnosti i tradicionalnog srpskog zanatstva.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Umetnička karijera Le Kiklopa traje već nekoliko godina i odvela ga je u različite zemlje, gde pronalazi inspiraciju u lokalnim kulturama i pejzažima. Objekti koje najčešće koristi čine postojeću urbanu infrastrukturu, a posebno su mu zanimljivi stubići koje transformiše farbanjem, dajući tim svakodnevnim objektima jedinstvenu ličnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI IZAZOVI: Prirodne katastrofe ne poznaju granice