MANJAK KUVARICA "UGASIO" ŠPORETE: Bez realizacije plana od otvranju đačkih kuhinja u školama

Branka Borisavljević

07. 05. 2025. u 08:00

OTVARANjE đačkih kuhinja i priprema zdravih obroka za školarce, koja je pompezno najavljena pre nekoliko godina, ostala je samo mrtvo slovo na papiru. Osim pandemije korone vraćanje domaće hrane u tanjire školaraca usporio i manjak kuvarica, ali i HASAP sistem koji bi kuhinja morala da ima.

МАЊАК КУВАРИЦА УГАСИО ШПОРЕТЕ: Без реализације плана од отврању ђачких кухиња у школама

Foto: I. Marinković

Stroža pravila za pripremu hrane namenjene đacima drastično su smanjila broj školskih kuhinja, pa se one skoro mogu prebrojati na prste. Iako je ručak ili doručak u školi za većinu roditelja spas, pogotovo u nižim razredima, od 166 redovnih osnovnih škola, kuhinja u kojoj se pripremaju obroci postoji tek u 12.

*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*

MESEČNO OKO 10.000 DINARA

Talas poskupljenja nije zaobišao ni obroke u školama. Tako je prosečna cena ručka sada oko 300 dinara, a bila je od 200 do 250 dinara, dok za doručak treba platiti oko 150 dinara.

*Uzmi 20% bonusa za LIVE!
Aktiviraj bonus uz odigrani tiket od 4+ para, uplatom od 1.000RSD i kvotom od 5.00 ili više!*

Većina roditelja se odlučuje samo za ručak, dok za doručak deca ponesu nešto od kuće ili kupe. Samo za ručak za mesec dana roditelji treba da plate oko 6.600 dinara, a ako se tome doda i doručak, za ishranu jednog đaka mesečno izdvajaju oko 10.000 dinara.

Da bi u školskoj kuhinji mogli da se pripremaju obroci za đake, potrebno je da dobije HASAP standard (sistem za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa), što je za mnoge "nemoguća misija" zbog nedostatka novca, ali i komplikovane procedure. Sveže spremljena jela bila su na meniju đacima jedne od najvećih osnovnih škola u Srbiji - "Pavle Savić" u Mirijevu. Međutim, odlazak kuvarice u penziju i nepostojanje HASAP sertifikata, "isključili" su ringle i rerne do daljnjeg. Umesto iz školske kuhinje, ručak za učenike stiže iz ketering službe.

- Što se tiče opremljenosti, higijene i ostalih standarda, naša kuhinja to ispunjava, ali moramo dobiti HASAP sertifikat - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu. - Voleli bismo da se hrana za decu ponovo priprema u kuhinji jer se obroci iz keteringa ne mogu porediti sa onim spremljenim kao kod kuće. Međutim, veći problem od HASAP je kako naći dobru kuvaricu koja će raditi u školi kada u restoranima mogu zaraditi mnogo više.

"Norma" za kuvaricu je minimum 180 obroka svakog dana, dok servirka mora da posluži 360 učenika. Da bi kuhinja postojala u školi, potrebno je najmanje 100 zainteresovanih učenika za ishranu, kao i zaposlena kuvarica i servirka.

Jedna od prestoničkih škola koja i dalje ima svoju kuhinju je OŠ "Drinka Pavlović". Đaci od prvog do osmog razreda ovde obeduju kao kod mame, a dnevno se pripremi više od 1.000 obroka. Interesovanje đaka je veliko, malo više među mlađom decom. Na početku školske godine roditelji potpišu sporazum sa ustanovom o vrsti usluge koju žele i onda se mesečno plaća. Škola je, osim zaposlenih u kuhinji, angažovala i nutricionistu, koji kontroliše ispunjenje svih propisanih standarda nutritivne vrednosti obroka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAD SRCE DIŠE ZA NAJMLAĐE: Fondacija Mozzart donirala neonatalni respirator Tiršovoj