TENDER za uzradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića, Direkcija za gradsko građevinsko zemljište raspisala je početkom nedelje.

Komentari (3)

Hortki

07.08.2020. 12:56

Gradovi veličine Beograda utrkuju se u privlačenju vrhunskih arhitekata i pejzažnih umetnika iz celog sveta. I u SFRJ krišom se gledalo u inostranstvo pa se kopiralo ili su kradom bili angažnovani stranci, kao recimo kod projektovanja i izgradnje kompleksa Sava Centra i brojnih hotela na obali. A sada se uređenje najvidljivijih i centralnih gradskih delova daje domaćim projektantima bez inostrane afirmacije i iskustva. Sve što je renovirano od parkova u poslednjih 15 godina više podseća na neki CIPov parking iza neke benziske pumpe nego na uređeni gradki prostor i park. Uništen je plato ipred Moskve, Tašmajdan...

Mila

11.08.2020. 11:09

@Hortki - Jedan od trgova, Studentski, će biti po idejnom rešenju "svetskog" imena Borisa Podreke. Mislim da nije problem da li je autor domaći, ili strani, već način kako se sve to radi: na brzinu organizovani, polujavni i unapred namešteni konkursi, nekompetentna komisija, pa sve do samovolje gradskih čelnika... Samo da se radi što više. Realno, ni jedan od trgova nije bio prioritet, a navalili su na sve!