"TEŽAK" VAZDUH IZ AUSPUHA: Na adresu gradskih inspektora tokom cele godine pristižu prijave

A. Z. Klisurić

28. 09. 2020. u 09:51

ZAGAĐENjE vazduha godinama je goruća tema, a od januara Grad je preuzeo niz mera kako bi se smanjila emisija štetnih gasova u prestonici.

ТЕЖАК ВАЗДУХ ИЗ АУСПУХА: На адресу градских инспектора током целе године пристижу пријаве

Novosti

Iako se zimi detektuje najveća koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, Sekretarijat za inspekcijske poslove tokom cele godine dobija veliki broj prijava građana.

Osnovni izvori zagađenja u Beogradu su saobraćaj i kućna ložišta koja koriste čvrsta goriva različitog kvaliteta. Najkritičnija situacija je zimi u blizini velikih saobraćajnica, i u delovima u kojima preovlađuju domaćinstva koja imaju individualna ložišta. Kako su nam rekli iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, najveća emisija štetnih čestica je baš u tim delovima grada.

- Ugašene su kotlarnice u SC Vračar, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku "Banjica". Oni su prešli na daljinski sistem grejanja - rekli su nam u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - Pojedine javne ustanove i privatna preduzeća promenili su energente za ogrev, a pojedine su ugradile sisteme za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu.

Sekretarijat za javni prevoz u februaru je doneo "Plan mera i aktivnosti za smanjenje aerozagađenja u Beogradu za period 2020-2024", a cilj je da se ublaže posledice javnog prevoza po životnu sredinu u prestonici.

Sproveden je i javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji Beograda, a do sada su finansirana 63 projekta.

Pritužbe građana na adresu Sekretarijata za inspekcijske poslove uvek pristižu. Intenzivniji je broj prijava tokom grejne sezone, ali je sve češća pojava da sugrađani apeluju i na probleme sa individualnim ložištima. Nakon prijave inspektori iz ovog sekretarijata izlaze na teren, i potom preuzimaju mere u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

Ovaj sekretarijat pokrenuo je izradu baze podataka zagađivača u gradu, i to po opštinama, kako bi se adekvatno i brzo informisala javnost i pratio rad gašenja kotlarnica.

ZNAČAJ POŠUMLjAVANjA

POBOLjŠANjU kvaliteta vazduha trebalo bi da doprinese i pošumljavanje duž obale Save i dopuna postojećih drvoreda. Evropska unija odobrila je sredstva za pokretanje projekta gašenja kotlarnice Narodnog pozorišta. Kontrolisana je i toplana basena "Kolubara", a utvrđeno je da nisu bile prekoračene propisane mere zagađenja i naloženo je kontinuirano merenje emisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!