TRADICIONALNO, ALI UZ MANJI BROJ VERNIKA: Ispred Hrama Svetog Save upaljen badnjak (FOTO/VIDEO)

Novosti online

06. 01. 2021. u 17:04

TRADICIONALNO paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je danas oko 16 časova ispred Hrama Svetog Save u beogradskoj opštini Vračar u prisustvu sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) i manjeg broja vernika.

ТРАДИЦИОНАЛНО, АЛИ УЗ МАЊИ БРОЈ ВЕРНИКА: Испред Храма Светог Саве упаљен бадњак (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Danilov

Slika ispred Hrama je drugačija nego ranijih godina, kada je gotovo čitav plato bio ispunjen vernicima, ove godine situacija u vezi sa virusom korona broj vernika je potpuno smanjila.

Vernici koji su ipak odlučili da dođu ispred Hrama pridržavali su se epidemioloških mera i većina je nosila maske.

Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji posle smrti patrijarha Irineja predsedava Sinodu SPC.

Hrizostom je poželeo vernicima srećno Badnje veče i sutrašnji Božić, uz tradicionalni pozdrav "Mir božiji, Hirstos se rodi".

Pozvao je građane da se raduju i vesele Božiću i poručio im da ne dozvole da tuge i nevolje, u kojima se trenutno nalazimo, pokvare najradosniji hrišćanski praznik i veselje.

"Božić je prilika da sve te nevolje odagnamo od sebe i damo sebi više radosti i veselja u našim domovima, porodicama, narodu i našoj crkvi. Pobedićemo sve, milošću i blagoslovom božijim, jer Bog je došao da bude s nama i zato se radujmo i večeras i sutra i sve naredne dane", rekao je Hrizostom.

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Badnji dan kada se u hramovima i domovima pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI” OSVAJAJU PANČIĆEV VRH: Invictus Challenge by Mozzart i ove godine na Kopaoniku