DPS PAO, SVI SLAVE POBEDU! Presek političkih prilika posle lokalnih izbora u Mojkovcu, na Cetinju i u Petnjici

M. SEKULOVIĆ

07. 12. 2021. u 07:39

DPS nastavlja sa padom, uprkos zapaljivim izjavama svog lidera i aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića, koji je zahvaljujući tome partiju kojom upravlja doveo do krajnje desnice, ne uspevši ni tako da se domogne glasova suverenista u Mojkovcu i na Cetinju, a pad je posle prebrojavanja glasova na lokalnim izborima bio vidljiv i u Petnjici.

ДПС ПАО, СВИ СЛАВЕ ПОБЕДУ! Пресек политичких прилика после локалних избора у Мојковцу,  на Цетињу и у Петњици

Cetinje, Foto URA

S druge strane, sve partije iz aktuelne vlasti na državnom nivou, ali i opozicioni SDP i grupe građana slave izborne rezultate.

To su glavne karakteristike lokalnih izbora održanih u ove tri opštine, naravno iz konstataciju da je DPS posle 16 godina izgubio vlast u Mojkovcu, gde će novu vlast tvoriti koalicija "Za budućnost Mojkovca-DF-SNP", koja je osvojila osam mandata, sa Demokratama koje su se domogle četiri, Ujedinjena Crna Gora jednim, grupom građana "Ne damo Mojkovac" bliskom premijeru Krivokapiću sa dva mandata i URA sa takođe dva odbornička mesta.

DPS je sa 14 mandata prešao u opoziciju.

- Novi gradonačelnik Mojkovca biće nosilac naše liste Vesko Delić. Vlast ćemo formirati sa našim koalicionim partnerima - kazao je lider DF Andrija Mandić.

Mojkovac, Foto Novosti

Da pregovori oko formiranja vlasti neće biti laki potvrdio je Ivan Ašanin, nosilac liste URA u Mojkovcu.

- Vlast u Mojkovcu biće formirana sa koalicionim partnerima na državnom nivou. Nije izvesno da će predsednik opštine biti iz redova Demokratskog fronta. Doduše, ne isključujem tu mogućnost, kazao je za "Novosti" Ašanin, naglašavajući da i u koalicijama ima - potkoalicija, ali, da je DPS u Mojkovcu bivša vlast.

- Verujem da će u Mojkovcu vlast biti formirana vrlo brzo bez obzira na nesuglasice na državnom nivou. Biće to brzo i lako formiranje vlasti kojem smo svedočili u Nikšiću i Herceg Novom,-kazao je lider Demokrata Aleksa Bečić, ističući da su Demokrate spremne da pregovaraju o koaliciji na Cetinju i da se tamo formira vlast bez DPS. Odgovor građana Cetinja i to nakon svih dešavanja bio je potpuno jasan. DPS je doživeo veliki pad na Cetinju, a ako se svi budu držali toga da je Cetinju potrebna promena, lako ćemo ispoštovati volju. Građani su dali glas da na Cetinju opozicija trenutna preuzme vlast - rekao je Bečić.

Na Cetinju je pravi podvig napravio SDP, koji je sa tri skočio na osam odborničkih mesta.

URA je osvojila četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, SD - Liberalna partija jedan mandat. Vladajući DPS je doživeo poraz i sa 16 "pao" na 14 odborničkih mesta i verovatno se preselio u opozicione klupe.

DPS: POTVRDILI SMO DOMINACIJU

U Petnjici je DPS odneo ubedljivu pobedu, a potpredsednik dr Jevto Eraković, koji je istakao da oni koji izgube izbore, najčešće proglašavaju pobede.

- DPS je potvrdio dominaciju. Osvojili smo između 40 do 50 odsto glasova u svim opštinama - kazao je Eraković, dok se lider Đukanović nije oglašavao povodom još jednog debakla njegove partije.

DF PORASTAO 14 ODSTO!

NA poslednjim lokalnim izborima 2017. smo u Mojkovcu imali 1.161 glas DF+SNP, a sada 1.322. To je, bogami, rast od 13,86 odsto, odnosno za 14 odsto smo dobili više glasova u odnosu na prethodne lokalne izbore. Eto tako da pomognem analitičarima, napisao je na svom fejsbuk-profilu poslanik DF Milun Zogović...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu