MINIMALAC DA BUDE 200 €: Predstavnici vlasti predlažu veće penzije, opozicija tvrdi da obećanja daju bez pokrića

I. D. STOJADINOVIĆ

21. 12. 2021. u 08:38

PREDLOG da se minimalna penzija sa 147 poveća na 200 evra, za poslanike parlamentarne većine način je da se poboljša položaj najugroženijeg dela stanovništva, dok opozicija tvrdi da je povećanje penzije, kao i najavljene veće zarade, prodavanje magle, demagogija kojom se zavode građani, te poručuju da Vlada umesto budžeta, sastavlja listu želja, a da novca u budžetu nema za sva najavljena uvećanja.

МИНИМАЛАЦ ДА БУДЕ 200 €: Представници власти  предлажу веће пензије, опозиција тврди да обећања дају без покрића

Izlaganje Koprivice u parlamentu , Foto Skupština.me

Poslanici su juče raspravljali o Predlogu zakona o dopuni Zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se predlaže povećanje minimalne penzije na 200 evra, koji su predložili poslanici Demokratske Crne Gore. Podrška za predloženo povećanje došla je i od ostalih partija parlamentarne većine.

Poslanik Momo Koprivica ispred Demokrata kazao je da je cilj donošenja tog zakona poboljšanje položaja najugroženijih kategorija stanovništva, te naglasio da penzioneri nisu svojom krivicom dovedeni u položaj u kojem su danas. Kako je kazao, povećanje standarda građana je prioritet, i umesto tajkunima, novac će ubuduće ići građanima.

Prema oceni poslanice opozicionog DPS Jovanke Laličić, penzioneri su naročito nezadovoljni zbog poskupljenja namirnica, za koje je, tvrdi, kriva aktuelna Vlada.

Povećanje penzija, tvrdi, neće imati efekta kada se već sada najavljuju nova poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Da je neophodno povećati penzije saglasan je i poslanik SD Boris Mugoša. Međutim, tvrdi da će doći do inflacije.

- Svi predlozi su lepi i dobri i kvalitetni, ali oni imaju i drugu stranu, koliko treba sredstava za ovaj predlog kojih nema u budžetu. Budžet se puni od para građana, kroz akcize i poreze, povećanje cena, oni će vratiti te pare. Doći će do inflacije. Ova predstava koja se dešava oko budžeta, ko više voli građane, a sve preko grbače građana nije dobra - kazao je Mugoša.

Poslanik Boris Bogdanović tvrdi da će novca biti za sva najavljena povećanja, jer iz budžeta građana, od strane partnera bivše vlasti, nije uzimao samo onaj ko nije hteo, ili onaj ko nije pitao, te da je za njih bio budžet ćup bez dna.

- "Splendid" više nikada neće biti mesto gde će se budžetski novac donositi u koferima i deliti podobnima - poručio je Bogdanović.

Povećanje penzija i zarada, prema oceni Aleksandre Vuković iz DPS je zavođenje građana, a predlagači populisti, sejači magle, kreatori šarenih laža koji se takmiče za prvo mesto na "top-plisti nadrealista".

KONjEVIĆ: MASAKRIRAJU BUDžET

RAŠKO Konjević (na slici) ispred SDP tvrdi da su predlozi za razna povećanja koja predlažu poslanici parlamentarne većine izazvani sukobom sa ministrom finansija Milojkom Spajićem.

Foto skupstina-me

- Parlamentarna većina želi da masakrira budžet, kako bi ga ministar povukao. Kada su političke partije sigurne adrese za rast plata i penzija, znajte da je na sceni klasični populizam. U budžetu za ovo ne postoji ni jedan jedini evro, te da će se sva priča o ovome završiti na način da ćemo dobiti budžet koji će ličiti na najveće ruglo, na spisak želja - tvri Konjević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!