ZABRANA UVOZU IZ SRBIJE: Zbog opasne bolesti Crna Gora udarila rampu svinjskom mesu iz naše zemlje

B. DABIĆ

10. 01. 2022. u 17:52

DAN nakon što je Republika Severna Makedonija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila potvrdu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji, crnogorska Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove ažurirala je danas listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit živih svinja, mesa i proizvoda.

ЗАБРАНА УВОЗУ ИЗ СРБИЈЕ: Због опасне болести Црна Гора ударила рампу свињском месу из наше земље

Foto: Poljoprivredna škola

Na listi je 21 država među kojima je i Srbija (Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski, Podunavski okrug).

Iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su naveli da je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja.

- Naredbom je propisano da se radi sprečavanja unošenja naročito opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja u Crnu Goru, zabranjuje uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja preko teritorije Crne Gore, poreklom iz država, odnosno područja država Evropske unije i drugih država u kojima prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja postoji sumnja, odnosno u kojima je potvrđena bolest afričke kuge svinja - navodi se u saopštenju Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave podsećaju da je 9. januara Republika Severna Makedonija Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja prijavila potvrdu bolesti afrička kuga svinja na njenoj teritoriji.

Na ažuriranoj listi države iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja su: Filipini, Istočni Timur, Indonezija, Indija, Južna Afrika, Južna Koreja, Kina, Kenija, Laos, Moldavija, Mianmar, Namibija, Nigerija, Obala Slonovače, Papua Nova Gvineja, Republika Severna Makedonija, Rusija, Srbija (Pirotski, Zaječarski, Borski, Braničevski, Podunavski okrug), Ukrajina, Vijetnam i Zambija.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U KOVILOVU: Svinje na deponiji, leševi i dalje zatpani pod zemljom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)