NE ŽELE KAMENOLOM PORED SVOG OGNJIŠTA: Zbog nezadovoljstva barskih sela, o eksploataciji kamena raspravljaće Skupština opštine

B. DABIĆ

26. 01. 2022. u 07:39

NAJAVLjENA eksploatacija tehničkog građevinskog kamena selu Velja Gorana u barskoj opštini uznemirila je meštane, ali i podstakla vlasti u lokalnoj samoupravi da se pozabave ovim pitanjem. Predsednica Skupštine opštine Bar Milena Božović sazvala je 30. sednicu SO Bar za 2. februar, a na dnevnom redu biće "Informacija o koncesijama za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina na teritoriji opštine Bar".

НЕ ЖЕЛЕ КАМЕНОЛОМ ПОРЕД СВОГ ОГЊИШТА: Због незадовољства барских села, о експлоатацији камена расправљаће Скупштина општине

Velja Gorana / Foto Glas Mrkojevića

- Zakazivanje sednice sa jedinom temom dnevnog reda je rezultat inicijative meštana MZ Mrkojevići i MZ Sutomore - Spič, koji su predsednici Skupštine predočili probleme sa kojima bi se susreli ukoliko se u pogon stave kamenolomi na lokacijama Velja Gorana u Mrkojevićima i Kalac u Čanju. Imajući u vidu sve činjenice u vezi sa ovom problematikom smatram da se glas naših meštana mora čuti u barskom parlamentu i da Skupština opštine mora zauzeti stav po ovom pitanju - navela je predsednica SO Bar Milena Božović.

Podsetimo, 15 potpisnika poreklom iz Velje Gorane, koji su američki državljani, pismom su se obratili ambasadorki Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj GoriDžudi Rajzing Rajnke. Prve kuće, navode meštani, udaljene su manje od 200 metara od lokacije na kojoj je planiran kamenolom. Oni traže od ambasadorke da im pomogne u borbi za očuvanje svojih ognjišta, ističući da znaju da je posredi korupcija i da se nikada nisu suočili sa takvom diskriminacijom i nepoštovanjem institucija i vlasti.

U pismu ambasadorki ističu da se nadaju da će svojim uticajem i autoritetom doprineti rešavanju ogromnog problema u vezi sa eksploatacijom tehničko-građevinskog kamena u ovom selu.

Američki državljani u pismu objašnjavaju da probleme imaju i njihove porodice, jer u Veljoj Gorani poseduju imovinu, zemljište i kuće - koje su direktno ugrožene zbog koncesije kamenoloma koju je Ministarstvo za kapitalne investicije izdalo preduzeću "Trojan" doo iz Bara, na 30 godina. Ugovor je zaključen 4. novembra 2020. godine. Iz Ministarstva tvrde da su ispoštovane prodecure, zakazivane javne rasprave, a sa druge strane meštani su kategorični da ni za jednu javnu raspravu nisu znali, niti bili obavešteni.

UGROŽENA EGZISTENCIJA SELjANA

- OD prvih informacija da se u ovom selu planira izgradnja kamenoloma, meštani su, uz nas, kontinuirano izražavali nezadovoljstvo realizacijom ovog projekta, ali nažalost smatramo da su institucije u velikoj meri korumpirane i da rade u korist koncesionara. Stanovnici ovog dela barske opštine decenijama žive od poljoprivrede i prodaje organskih proizvoda i lekovitog bilja. Selo ima ogroman potencijal za veliki eko i poljoprivredni razvoj. Eksploatacijom tehničkog građevinskog kamena biće ugrožena njihova egzistencija, direktnim i indirektnim negativnim efektima - devastacijom prirode i vađenjem kamena - piše u obraćanju ambasadorki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna