MANJE MARŽE, CENE ISTE: Ograničenja uvedena trgovcima bez uticaja na potrošačeu CG

Z.Z.

29. 06. 2022. u 07:11

NIŠTA novo u trgovinama. Ulje je i dalje 2,40 evra, šećer 95, so 60 centi, dok se kilogram brašna kreće od 75 do evro i po.

МАЊЕ МАРЖЕ, ЦЕНЕ ИСТЕ: Ограничења уведена трговцима без утицаја на потрошачеу ЦГ

Foto N. Skenderija

Jedino je pojeftinila vekna hleba od 500 grama sa 80 na 75 centi. Potrošači su očekivali nakon što je Vlada usvojila uredbu o ograničavanju cena i nultu stopu PDV na hleb da će cene biti niže. Međutim to se nije desilo, nema promena kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Lepo je što pokušavaju da ublaže negativna kretanja na tržištu, ali činjenica je da ove odluke ne utiču mnogo na porodični budžet. Primer, hleb je pojeftinio pet centi. Kupujem svakoga dana dva hleba za porodicu. Znači ušteda je deset centi dnevno ili tri evra za mesec. Verujte to ne doprinosi porodičnom budžetu - kaže Podgoričanka Sanja Radović.

Dragan Vukčević iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, na pitanje - hoće li zbog ograničavanja cena brašno, ulje, šećer i so biti jeftiniji - odgovorio da ostaju na sadašnjem nivou.

- I biće tolike dok se uvozna cena za te namernice ne poveća. Ako doće do njihovog povećanja, a to se nažalost očekuje zbog globalnih kretanja na tržištu energenata, situacije između Rusije i Ukrajine, biće i povećanja cena. Ono što možemo da obećamo našim građanima je to da rast cena neće biti uzrokovan od učesnika na tržištu u Crnoj Gori - poručio je Vukčević.

U Vladi u skladu sa uredbom i zakonom o unutrašnjoj trgovini prati se kretanje cena kod 22 proizvoda. To su pored četiri osnovna i mleko i prerađevine, sve vrste mesa, krompir, jaja, pirinač, flaširana voda. Konkretno, Ministarstvu nadležna inspekcija dostavlja kretanja cena tih proizvoda na tržištu. U slučaju da i kod tih namirnica bude enorman rast uvoznih cena, država će ograničiti trgovačke marže koje su sada 20 procenata.

ZALIHE

O SITUACIJI na tržištu ove sedmice sa predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaraće se u Privrednoj komori, najavio je naš sagovornik i apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i time ne doprinesu stvaranju veštačkih nestašica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)