PRODUŽEN MANDAT DPS: Vuković još četiri godine vodi Podgoricu, za opoziciju neustavno

I. D. S.

06. 07. 2022. u 07:00

UMESTO da građani Podgorice gradonačelnika biraju na izborima, odbornici lokalnog parlamenta su izabrali za njih. Naime, prvi čovek glavnog grada dobio je još četiri godine mandata zahvaljujući glasovima odbornika DPS-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata.

ПРОДУЖЕН МАНДАТ ДПС: Вуковић још четири године води Подгорицу, за опозицију неуставно

Foto M. Labudović

Opozicioni odbornici poručili su da se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju, te sednicu napustili kada je postalo izvesno da će Vuković dobiti podršku.

Potpredsednik DPS i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, voljom većine dobija još novi mandat na čelu Podgorice, koji počinje 1. avgusta, jer se dan ranije završava prethodni. Odbornicima Skupštine glavnog grada mandat koji su dobili na izborima pre četiri godine ističe 6. jula, a onda je promenom zakona, čiju ustavnost osporavaju brojni pravnici, produžen. Opozicija u lokalnom parlamentu jasno je rekla da se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju jer se vlast bira isključivo na izborima, te napustila sednicu.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković položio je zakletvu, poručujući da će nastaviti da grad razvijaju.

- Naša legitimacija, pred vama, i ukupnom javnošću našeg grada su novi bulevari i dva nova mosta na Morači, novi autobusi, 170 kilometara vodovoda, 140 kilometara puteva, 27 kilometara mreže fekalne kanalizacije, 80 odsto savremene led rasvete, 200.000 kvadrata novih zelenih površina, 13 novih parkova, 42 dečja igrališta, 66 sportskih poligona. Opšta je ocena da Podgorica nikada nije bila lepša, uređenija, modernija, evropskija - samouveren je Vuković.

Ivan Vuković, Foto podgorica-me

Povodom izbora Vukovića, oglasili su se i Vladislav Dajković ispred Slobodne Crne Gore i Jakov Milatović iz pokreta Evropa sad, oba potencijalna kandidata za gradonačelnika Podgorice.

Za Dajkovića, reč je o pravnom puču koji građane može koštati novca.

- Novi mandat Ivana Vukovića je čist oblik pravnog nasilja i presedan koji se nije desio u istoriji višestranačja u Crnoj Gori. Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju lošeg i nakaradnog tumačenja prava. Jedan od osnovnih problema jučerašnjeg glasanja jeste činjenica da će Vuković, čak i kada izgubi na izborima u oktobru, moći potpuno legitimno da nastavi da obavlja funkciju gradonačelnika - saopštio je Dajković. 

POMERANjE IZBORA ODLOŽILO SELIDBU

PREMA oceni Jakova Milatovića, zahvaljujući odlaganju izbora koji je trebalo da se održe 19. juna, SNP i URA su sa DPS omogućili da Vuković umesto da se iseli iz zgrade Opštine, dobije još četiri godine na toj poziciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati