TEMELJNI UGOVOR JAČI OD RANKA I RAŠKA: U Crnoj Gori napeto pred sutrašnje glasanje o sporazumu sa SPC

V. KADIĆ

07. 07. 2022. u 06:45

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović potvrdio je da će Vlada sutra glasati o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom i poručio da mu ne pada na pamet da, kako je naveo, "padne pod uticaj grupice ekstremista unutar Vlade".

ТЕМЕЉНИ УГОВОР ЈАЧИ ОД РАНКА И РАШКА: У Црној Гори напето пред сутрашње гласање о споразуму са СПЦ

Foto: Gov.me

Reč je o dvojici ministara iz redova Socijaldemokratske partije - šefu diplomatije Ranku Krivokapiću i ministru odbrane Rašku Konjeviću. Abazović je rekao da je Crna Gora jedina država na svetu u kojoj ministar odbrane priželjkuje sukobe sopstvenih građana i gde se ministar spoljnih poslova više bavi crkvom nego evropskim integracijama.

- Temeljni ugovor nema nikakav prioritet u odnosu na druga pitanja. Oni koji su podržali manjinsku vladu imali su pred sobom sporazum koji je, između ostalog, tretirao i tu tačku, pa su prihvatanjem podrške preuzeli i obavezu da će sa SPC i Crnogorskom pravoslavnom crkvom delovati promptno. Ne želim više da se bavim Temeljnim ugovorom, niti mi pada na pamet da padam pod pritisak grupice onih koji zbog toga što su prestale državne apanaže pokušavaju da državu vrate u devedesete - bio je oštar Abazović.

Dritan Abazović, Foto Tanjug

Premijer je naglasio da je on najliberalniji premijer kojeg je Crna Gora imala i da mu ne pada na pamet da vrši pritisak na bilo kog ministra kako će da se izjasni o bilo kom pitanju.

- Pozivam ih sve da ne zovu druge da vrše pritisak, posebno ministra odbrane. U petak će većina biti kvalifikovana i ispoštovaću sve što sam rekao. Nije njima do Temeljnog ugovora. Da ih to zanima, ne bi CPC tretirali kao nevladinu organizaciju. Oni nisu da se potpiše Temeljni ugovor, oni su da ova tema ostane rak-rana Crne Gore u narednih 10 ili 15 godina. Oni žele da naredni izbori budu tuča između procrnogorskog i prosrpskog bloka. To je njihova politička matrica - kazao je Abazović.

Uzavrelu atmosferu dodatno je usijala reakcija ministra odbrane Raška Konjevića.

- Čudni su putevi Gospodnji. Bolje je biti ekstremista za svoju državu, nego njen izdajnik - odgovorio mu je ministar vojni.

Njegov partijski saborac Ranko Krivokapić upozorio je da pitanje "statusa Crkve Srbije" u Crnoj Gori i projekat "Otvoreni Balkan" odvajaju Crnu Goru od osnovnog puta ka EU.

- Ako toga nema, jedini odgovor su izbori - kazao je Krivokapić.

Foto: EPA

Upitan da prokomentariše poslednje izjave srpskog ministra policije Aleksandra Vulina o odnosu Crne Gore prema Srbiji, premijer Abazović je kratko rekao:

- Svaka vlada ima svoje Vuline. Ne bih tome posvećivao pažnju.

Usledio je i Vulinov odgovor:

- Svako ima pravo na svoje mišljenje, tako ja mislim da nema svaka vlada Dritana, to može da ima samo Crna Gora. A, mislim i da ne bi valjalo da Crna Gora ima Vulina u vladi. Ako ne znate zašto, pitajte Zvicera, "kavčane", "škaljarce"...

Foto skupstina-me

MIRAŠ NEĆE RAZGOVOR, HOĆE CRKVE

NA poziv premijera Abazovića da počnu razgovore o zaključenju ugovora o uređenju odnosa države i kanonski nepriznate CPC njen poglavar, bivši sveštenik Miraš Dedeić je odgovorio da on neće potpisati ugovor u kojem se "CPC ne garantuje služba u crnogorskim svetinjama". Ekstremisti iz Cetinja i Nikšića, u znak protesta protiv najave da će sporazum sa SPC biti na dnevnom redu Vlade, najavili su blokade puteva u ovim gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna