BEČIĆEV REBUS: Ide sa Milom ili sa Dritanom?

V. KADIĆ

06. 08. 2022. u 08:45

PET glasova nedostaje inicijatorima za pad manjinske Vlade Crne Gore, koja ovih dana broji tek sto dana trajanja. Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca zasada imaju 36 sigurnih glasova, što je nedovoljno, jer za pad vlade biće potrebna većina od 41 poslanika (ukupno ih je 81), pa takvom računicom nisu zadovoljni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, šef diplomatije Ranko Krivokapić i ministar odbrane Raško Konjević.

БЕЧИЋЕВ РЕБУС: Иде са Милом или са Дританом?

Foto skupstina.me

Zasada Bošnjačka stranka i albanska Forca, koje su podržale manjinsku Vladu i deo su nje, nisu stavile potpis na ovu inicijativu koja će se naći na vanrednoj sednici Skupštine Crne Gore 19. avgusta.

- Mi ćemo se odgovorno poneti prema ovoj inicijativi. U narednih nekoliko dana imaćemo sednicu glavnog odbora i nakon toga ćemo se izjasniti - kazao je portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić.

U tekstu incijative navodi se da je potpisivanjem Temeljnog ugovora premijer stavio u prvi plan odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom i ugrozio evropski put Crne Gore. Član Predsedništva DPS i poslanik Predrag Bošković izjavio je juče da je premijer Abazović pogazio dogovor o prioritetima na osnovu kojih je vlada dobila podršku te partije u Skupštini, iako nije bila njen deo.

- Uveren sam da će inicijativa dobiti potrebnu većinu u parlamentu. Jer, nije problematično samo to što je vlada potpisala dokument koji je neustavan i nezakonit, nego činjenica da je na taj način još više zabetonirala poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija - kazao je Bošković.

Najglasniji protivnici manjinske vlade su Demokrate Alekse Bečića, pa će biti zanimljivo videti kakav će oni stav zauzeti. Ogorčeni su zbog, kako kažu, "seče" njihovih kadrova, ali su uvek isticali da ni u kakvoj kombinaciji ne žele da budu u društvu sa Demokratskom partijom socijalista.

- Ima vremena da hladnih glava donesemo pravu odluku - kazali su nam u stranci Alekse Bečića, dodajući da su od samog konstituisanja manjinske vlade bili mišljenja da je to promašen projekat koji neće preživeti. Dodaju da su pozdravili potpisivanje Temeljnog ugovora.

Međutim, politički analitičar Boško Vukićević kaže da ima informacije da su navodno Demokrate već dogovorile sa DPS pad manjinske Vlade, što bi, kako ocenjuje, bio nepromišljen potez rukovodstva Demokratske Crne Gore.

- Razlog za pad ove vlade ne sme biti potpisivanje Temeljnog ugovora - kaže Vukićević.

Izglasavanje nepoverenja aktuelnoj Vladi u ovom trenutku predstavlja jedini logičan potez i važno je da ta inicijativa bude dovedena do kraja, odnosno da se ova vlada smeni, smatra nekadašnji šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović.

- Abazović više ne sme da bude crnogorski premijer - smatra Vlahović, za koga je to važnije pitanje od samog Temeljnog ugovora.

Foto Vlada CG


Najbrojnija poslanička grupacija - Demokratski front je za "resetovanje odnosa" parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine i manjinskih naroda kroz formiranje tehničke vlade koja će pripremiti i organizovati vanredne parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore. Sličnog mišljenja su u Ujedinjenoj Crnoj Gori Gorana Danilovića, dok se još čeka stav Radničke partije i Prave Crne Gore, koje su pozdravile potpisivanje Temeljnog ugovora. O tome da li je pregovarao sa opozicionim stranka o pružanju podrške njegovoj vladi, premijer Dritan Abazović je poručio da nijednu opciju ne bi isključio i da su sve otvorene.

VUKIĆEVIĆ: DPS NA SMETLIŠTE ISTORIJE


POLITIČKI analitičar Boško Vukićević smatra da rešenje za izlazak iz krize treba pronaći u okviru većine koja je pobedila na izborima pre dve godine:
- I u formiranju neke vrste tehničke vlade, čiji bi prvenstveni zadatak bio priprema prvih fer i slobodnih izbora. Koliko god da su partije međusobno posvađane, moraju se izmiriti zarad viših ciljeva i interesa građana. DPS mora ispasti iz bilo koje kombinacije i završiti na smetlištu istorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)