TRKA MLADIH UZ IVICU U ČAST DEDOVA: Tradicionalna manifestacija "Putevima predaka" i ove godine podno Durmitora i Sinjajevine

Veliša Kadić

14. 08. 2022. u 16:49

TAMO gde su se njihovi preci svakog proleća izdizali iz drobnjačkih sela Pošćenja, Previša, Pridvorice, Petnjice i Dobrih Sela na katune smeštene podno Durmitora i Sinjajevine, gde su sa stokom na bogatim pašnjacima provodili leta, a u kasnu jesen se istim putem vraćali sa letinom - mešinama sira, kacama skorupa, vrećama žita i krompira, sedmi put zaredom sabrali su se u Vrtoč Polju, kod Tomaša Ćorovića i njegove braće, različite generacije ove familije i njihovi brojni prijatelji.

ТРКА МЛАДИХ УЗ ИВИЦУ У ЧАСТ ДЕДОВА: Традиционална манифестација Путевима предака и ове године подно Дурмитора и Сињајевине

Ćorovići na okupu, Foto V. Kadić

Svi oni bili su učesnici zanimljive manifestacije koju ova porodica tradicionalno organizuje pod nazivom "Putevima predaka".

Kao i ranije, dok su jedni uživali u lepoti kraja, druge su privukli zvuci gusala, dok su mlađi, puni adrenalina, učestvovali u polumaratonskoj trci, stazama kojima su hodili njihovi očevi i dedovi. Neki su rešili da samo "pruže korak" i prevale nimalo lakih 18 kilometara.

- Bilo je divno, i ako Bog da, sabraćemo se i idućeg leta - kaže Tomaš Ćorović, koji je osmislio ovu lepu priču o kojoj se već zna van Crne Gore.

- Lepi su ovi krajevi koji, kada se čovek malo bolje zagleda u njih, deluju nestvarno. Dolaze ovde i mladi i stariji, obiđu rodbinu i prijatelje, nadišu se čistog vazduha i nagledaju ove čudesne lepote. Kad su mogli naši preci u teškim uslovima da prevaljuju ovu trasu, mogu i njihovi naslednici. Imamo u porodici članova koji trče maratone i polumaratone, pa kad to rade po belom svetu, red je da to čine i po ovim stazama.

Najbrži trkači na cilju, Foto V. Kadić

Drobnjački katuni su odvajkada bili na Jezerima, gde je s jedne strane Durmitor, a s druge Sinjavina. Sve malo i veliko hitalo je preko planine Ivice na svoje katune. Start trke bio je u selu Pošćenje, u zaseoku Borova, ispred kuće Ćorovića, na nadmorskoj visini od 1.060 metara. Trasa dalje vodi pored etno- sela "Nevidio" (hiljadu metara), kolskim putem kroz selo Petnjicu, prolazi se pored spomenika Vuku Karadžiću, odakle trka skreće na stari karavanski (plemenski) put i nastavlja ka selima Previš i Godijelja. Uz planinu Ivicu izlazi se na prevoj i najvišu tačku trke na 1.650 metara. Potom se silazi Gluvim katunom, pa Bukovićkom gorom, kroz sela Gornja Bukovica i kolskim putem do Vrtoč Polja.

- Opet je živnulo na ovom prostoru. Oko tridesetak mladih ide istim putevima predaka, u sportskoj opremi trče preko planine Ivice majke sa decom, mladi bračni parovi, neko brže, neko sporije, ali svi idu na cilj koji je u Vrtoč Polju, takođe pošćenskoj naseobini jer u katunu nema više Pošćenjana. Svima je na umu predanje kako su nekada naši preci na Đurđevdan, sa ono malo sirotinje i stadima, hitali u Durmitor, provodili po nekoliko meseci tamo, čuvali stoku, radili i druge poslove, igrali i pevali po saborima koji su se održavali o Petrovdanu, Ilindanu, Preobraženju - kaže Ivan Ćorović, jedan iz plejade mlađih Pošćenjana koji čvrsto sledi tradiciju svojih predaka.

- U jesen bi se vraćali u selo istim putem sa konjima natovarenim belim mrsom, požnjevenim žitom i uhranjenim stadima ovaca i goveda. Danas slušamo te priče od starijih, a oni su ih slušali od njihovih predaka.

Tomaš Ćorović, Foto V. Kadić

Ova lepa manifestacija začinjena je vojničkim pasuljem, bogatom trpezom, pošćenskom šljivovicom, hladnim pivom, pesmom guslara i dečjim žagorom, koji se u ovim gorama, nažalost, čuje samo leti.

LEPOTA

- CILj manifestacije "Putevima predaka" je da se još bolje upozna Drobnjak, počev od kanjonima ispresecane Vale do Jezerske visoravni nad kojom se nadvisio masiv Durmitora i zakrilila brdovita Sinjavina - kaže Maja Ćorović Vodovar, koja živi u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!