AMBASADOR RUSIJE U CRNOJ GORI: "Žao mi što aktuelna vlast u Crnoj Gori prednjači u sprovođenju sankcija"

V.K.

02. 09. 2022. u 09:00

RUSIJA je bila prinuđena da pokrene specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, jer je imala podatke da će ukrajinske snage napasti Donjeck i Lugansk.

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Жао ми што актуелна власт у Црној Гори предњачи у спровођењу санкција

Foto: UNCG

Rusija ne želi razaranja i štiti civile i zabranila je gađanje civilnih ciljeva, rekao je Vladislav Maslenikov, ambasador Rusije u Crnoj Gori, na sinoćnoj tribini Udruženja novinara Crne Gore „Rat u Ukrajini iz ugla ratnog reportera Igora Damjanovića“.

Ruski ambasador je saopštio da mu je žao što aktuelna vlast u Crnoj Gori prednjači u sprovođenju sankcija prema Rusiji, čak je po tome agilnija i od EU, ali smatra da narod Crne Gore nije protiv Rusa i da i dalje njeguje bratska osećanja prema Rusima.

Rat u Ukrajini je dugo pripreman, još od raspada SSSR-a, u kojem je Ukrajina bila jedna od najrazvijenijih i najbogatijih federalnih jedinica. Nakon dobijanja nezavisnosti njen razvoj je uspojen, čak i je i potpuno nestao, jer Evropa nije ekonomski pomagala Ukrajinu. U toj zemlji decenijama se sprovodio antiruski program i stvarana je nacija na temeljima antiruske priče i za sve nevolje u toj zemlji bila je kriva Rusija. Uz to Ukrajina je bila od velikim uticajem zapadnih sila, sprovodila je biloške nedozvoljene projekte, a danas čak zahteva da postane nuklearna sila, član EU i NATO. Rusija nije sve to mogla ćutke da gleda i zbog toga je započela specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji, zaključo je Maslenikov.

Igor Damjanović, ratni reporter, jedini je novinar iz Crne Gore koji je izvještavao sa prvih linija fronta.On je prikazao više svojih priloga koji demantuju stavove Zapada da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i da je počinila zločine nad civilima.

–Na prethodnoj tirbini u Budvi, svoje izlaganje počeo sam savetom svima koji žele da razumeju korene aktuelnih rusko-ukrajinskog antagonizma, koji je pre pola godine eskalirao u najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, da pročitaju „Belu gardu“, roman Mihaila Bulgakova, najvećeg pisca koji se rodio na teritoriji današnje Ukrajine. Aktivno prateći odnose Rusije i Ukrajine tokom poslednjih 10 godina ja nisam uspeo da saznam ništa novo, od onog što pre 100 godina nije napisao Mihail Bulgakov. Juče, dakle nepuna dva dana nakon naše tribine, oglasio se Savez pisaca Ukrajine sa zahtjevom da se zatvori Muzej Mihaila Bulgakova, koji se nalazi u zgradi kojoj je Bulgakov živio od 1906. do 1919, periodu života kada je pohađao gimnaziju, medicinski fakultet i dočekao događaje koje briljantno opisuje u «Bijeloj gardi». Savez pisaca Ukrajine u obrazloženju zahtjeva za zatvaranjem Muzeja Bulgakova navode da predstavlja «Preteča ozloglašenog ‘ruskog svijeta’, što se jasno vidi u njegovim opasnim knjigama, gdje je veličao ne samo carizam i monarhiju, već i neljudsku surovost, koja je svojstvena Rusi i glavna je odlika njihove nacije». Još od Julijusa Štrajhera, urednika nacističkog Der Šturmera obješenog nakon Nirnberškog procesa, nešto slično nije na teritoriji Evrope napisano o jednom narodu kako je o ruskom govorila krovna organizacija pisaca Ukrajne. Svoje obraćanje završavaju «prisustvo Bulgakova u kulturnom prostoru prijetnja ukrajinskom nacionalnom identitetu i državnosti», rekao je Damjanović.

On je prikazao i intervju sa jednim od najkredibilnijih svjedoka tih turbulentnih godina, od početka 21 vijeka do majdanskog prevrata, Nikolajem Azarovim, predsjednikom vlade Ukrajine od 2010-14.

–Umjesto obećane demokratije, iskorenjivanja korupcije u Ukrajini je instalirana monstruozna diktatura. Oligarsi su postali još bogatiji, cijene i troškovi života vrtoglavo porasli, ekonomija nastavila da posrće i kao krivca za sve to bilo je dozvoljno optužiti samo Vladimira Putina, istakao je Damjanović.

Damjanović je govorio i o formiranju nacističkih formacija i nacističkoj ideologoji koju zastupa aktuelno rukovodstvo te zemlje i smatra da rat neće biti brzo završen.

Ivan Milošević, sekretar UNCG, je govorio o rusofobnim medijima u Crnoj Gori i namjeri UNCG da organizovanjem ovakvih i sličnih skupova, utiče na stvaranje objektivnije slike o događanjima u Ukrajini i pozdravio je učešće ruskog ambasadora u razgovoru o toj temi. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Laser je samo alat, a uspeh zavisi od lekara