NA VIDIKU KRATKOROČNO REŠENJE ZA BOLNICU MELJINE: Premijer Abazović najavio razgovor na sednici Vlade

V.V.

05. 12. 2022. u 22:34

ZABRINUTOST zbog finansijske situacije u Bolnici Meljine i urgentno traženje rešenja za normalno funkcionisanje ove ustanove, poruka je danas održanog sastanka predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića sa rukovodstvom Bolnice i predstavnicima hercegnovske opštine.

НА ВИДИКУ КРАТКОРОЧНО РЕШЕЊЕ ЗА БОЛНИЦУ МЕЉИНЕ: Премијер Абазовић најавио разговор на седници Владе

Foto:RTHN

Na sednici Vlade, već u četvrtak, trebalo bi da se razmatra  kako da se na zakonski način finansira rad Bolnice kroz novi ugovor sa Fondom zdravstva, a do konačnog rešenja i njenog vraćanja u državno vlasništvo.

Opština nastoji da se proglasi javni interes nad bolnicom što bi omogućilo sklapanje novog ugovora sa Fondom zdravstva a to bi značilo sigurnije finansiranje. U ime opštine sastanku su prisustvovali predsednici Herceg Novog i SO Stevan Katić i Ivan Otović, medicinska direktorica Bolnice Meljine dr Olivera Elez, zatim odbornici Zoran Lazarević i Nikola Radman kao i v.d. direktora Instituta Igalo dr Savo Marić.

Ivan Otović je u izjavi za RTHN kazao da su dobili uveravanja da će Vlada, već u četvrtak, doneti odgovarajući zaključak a to će svim državnim organima olakšati da na zakonit način pomognu funkcionisanje Bolnice.

Uporedo sa ovim kratkoročnim rešenjem traži se i dugoročno - uvođenje Bolnice u sistem javnog zdravstva. Da bi taj korak bio realizovan potrebno je da se okončaju sudski postupci, a iz Višeg suda i Specijalnog državnog tužilaštva o tome još nema povratnih informacija.

- Veće Višeg suda trebalo bi da razmatra povlačenje privremene mere koja onemogućava sprovođenje stečajnog postupka do kraja i onemogućava državi da Bolnicu Meljine uvede na zakonit način u sistem javnog zdravstva. Apelujemo na Viši sud da se pozabavi ovim predmetom jer dosta toga zavisi od njih, odnosno ključna je uloga Višeg suda i SDT-a na čiji zahtev je uvedena privremena mera - objasnio je Otović.

On je naglasio i da će i u narednom periodu biti nastavljeni institucionalni i vaninstitucionalni pritisci sve dok se ne dođe do konačnog rešenja.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti izgradnje nove bolnice ali to je dugoročno rešenje na koje Herceg Novi ne može da čeka.

Premijeru Abazoviću je službeno i u pisanoj formi predat predlog lokalne uprave za rešenje problema u Bolnici u okviru zakonskih mogućnosti. Dopisi su poslati Agenciji za zaštitu konkurencije i Ministarstvu zdravlja. Na sastanku kod premijera Abazovića razgovarano je i o problemima u Institutu Igalo, pa će se za desetak dana on susresti i sa menadžmentom ove zdravstvene ustanove. Prema Abazovićevoj oceni sastanak je bio konstruktivan a i on je iskazao uverenje da će u rešavanju problema u Bolnici Meljine imati podršku i Tužilaštva i Suda.

- Problem isplate zaostalih zarada zaposlenih u Bolnici smo voljni da rešimo. Država ima i volju i sredstva i važno je da to uradimo po zakonu - objasnio je Abazović.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima