LUKA BAR BEZ SRBIJE NE MOŽE DA POSTOJI: Čelnici crnogorske vlade o značaju saradnje - Moramo da donosimo hrabre odluke

B. DABIĆ

07. 12. 2022. u 21:52

ČELNICI Vlade posetili su Luku Bar, gde su, sumirajući rezultate rada sa rukovodstvom kompanije, konstatovali zadovoljstvo u odnosu na 2021. godinu, ali su istakli da Luka Bar bez Srbije ne može da postoji.

ЛУКА БАР БЕЗ СРБИЈЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОСТОЈИ: Челници црногорске владе о значају сарадње - Морамо да доносимо храбре одлуке

Foto: Biljana Dabić

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je bišao Luku Bar sa ministrima za ekonomiju i turizam Goranom Đurović i ministrom za finansije Aleksandrom Damjanovićem. Abazović je tom prilikom rekao da je ove godine ostvaren profit od 5,2 miliona evra, što je 13 puta više nego lani.

- Vlada Crne Gore ide ka tome da kupi akcije Luke Bar, odnosno da svoj kapital uveća na 66 odsto, i više, što bi značilo da ima dve trećine kontrolnih akcija. To je prva stvar koju želimo da preduzmemo. Spremni smo odmah da uđemo u pregovore sa Port od Adria o totalnom preuzimanju njihovog udela - kazao je Abazović.

Izvršni direktor AD Luka Bar Ilija Pješčić rekao je da je Luka Bar “otvorila vrata” kompanijama iz Srbije.

- Luka Bar bez Srbije ne može da postoji. Ovo možemo sve da ugasimo ako nemamo zaleđinu, a zaleđinu u ovom trenutku čini Srbija. Otvorili smo novi ugovor sa bivšom železarom Smerederova, sa Eliksirom, Agroglobom, napunili smo posle sedam godina prvi put silos sa žitaricama - kazao je Pješčić.

Na pitanje “Novosti” da li zaista može da bude zadovoljan kada vidi samo jedan brod koji se pretovara na dokovima Luke Bar,  a nijedan na gatovima Port of Adrie, Abazović je kazao:

- Da li sam ja zadovoljan samo sa jednim brodom, naravno da nisam. Mislim da Luka Bar može da promeni celu Crnu Goru. Da bi se to desilo, moraju da se donose hrabre odluke i ne smemo da se plašimo ni konkurencije, ni bilo čega. Mi imamo svoj geostrateški položaj, niko nam ga ne može uzeti, moramo da budemo opredeljeni na nekoliko tržišta koja gravitiraju ka ovoj luci i to treba da se radi, isto kada je u pitanju energetika. Ja verujem da ćemo mi svedočiti, ako ne bude nekih opstrukcija, da u godinama koje su pred nama, prvo ćemo gledati kao danas jedan, pa dva, pa tri, a doći ćemo u situaciju da gledamo šest ili sedam brodova koliko bude full kapacitet luke - kazao je Abazović.

Damjanović:  Država treba luci, luka treba državi

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da su u Vladi svesni da Luka Bar ima ekonomski, ali i vojno-strateški značaj.

- Zaleđe Crne Gore – Republika Srbija i Mađarska, imaju interes da budu prisutne ovde, da investiraju. Svesni smo da su potrebne investicije i u železnicu, jer su luka i železnica jedna platforma, kako bi se do kraja valorizovali ogromni potencijali i nadam se da neće proći dugo, da će rezultat iz ove godine, ovih pet miliona biti višestruko veći, kako bi od toga koristi imala i šira zajednica - kazao je Damjanović i zaključio da država treba Luci Bar, ali i da Luka Bar treba državi.

Foto: Biljana Dabić

Đurović:  Finansije i ekonomija stabilni i u sigurnim rukama

Ministar turizma i ekonomskog razvoja Goran Đurović izrazio je uverenje da je ovo prvi korak u jednom novom licu Luke Bar i Crne Gore.

„Moram da napomenem da Crna Gora beži dobre ekonomske rezultate, daleko smo od bilo kakvog crnog scenarija. Finansije i ekonomija su stabilni i u sigurnim rukama, prihodovaćemo možda i preko milijardu evra od turizma. Odgovorno tvrdim da će bilansi naših kompanija biti bolji nego svih prethodnih godina - kazao je Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)