BOLNICA MELJINE BIĆE DATA NA UPRAVU FONDU ZDRAVSTVA? - Od tri moguća rešenja ovo je sada najoptimalnije

V.V.

07. 12. 2022. u 16:29

NA sutrašnjoj sednici Vlade trebalo bi da bude doneta odluka o sudbini Bolnice Meljine, u skladu sa dogovorom postignutim na nedavnom sastanku premijera Dritana Abazovića sa predstavnicima Herceg Novog, Bolnice i Instituta Igalo. Predsednik Opštine Stevan Katić očekuje da će u skladu sa jednim od predloga Fond zdravstva preuzeti bolnicu, proširiti usluge i povećati cene čime će biti zaštićeni i ova ustanova i svi zaposleni.

БОЛНИЦА МЕЉИНЕ БИЋЕ ДАТА НА УПРАВУ ФОНДУ ЗДРАВСТВА? - Од три могућа решења ово је сада најоптималније

Foto: V.V.

U ovom trenutku je prema Katićevim rečima najvažnije da Bolnica Meljine funkcioniše, da zaposleni primaju zarade kao i njihove kolege u sistemu javnog zdravstva i  da država stane iza njih.

- Očekujem da se na sutrašnjoj sednici Vlade donesu odluke koje smo  dogovorili na sastanku sa premijerom Abazovićem, da Fond zdravstva preuzme bolnicu i poveća cene usluga. Dobili smo i informaciju da za firme koje su u privrednim poteškoćama i koje su ušle u neku krizu usled privrednog kriminala, postoji segment u Zakonu kako i na koji način država može da ih preuzme. Postoji opcija da na određeni način država preuzme bolnicu dok se dugoročno ne reše problemi.

Nakon toga, a na osnovu dogovora sa premijerom i resornim ministrom trebalo bi ići na opciju B, treba delovati amandmanski i ponuditi novu lokaciju u Meljinama koja će biti alternativa za izgradnju nove bolnice, informiše Katić.

– Veoma je kompleksna siutuacija kada je bolnica Meljine u pitanju jer se tu vodi na desetine postupaka. Moramo imati varijantu A i B.  Herceg Novi ima bolnicu i mi ćemo uraditi sve da se ona zadrži. Rešenje u ovom slučaju nije samo kod Vlade i resornih ministarstva, već i druge grane vlasti moraju da donose odluke, a oni još ne mogu da zauzmu jasan stav, jer nije u pitanju samo jedan sud i nije lako doneti odluku, objašnjava Katić. 

Ovakvim planom postojeća bolnica će biti sačuvana do konačnog rešenja njenog statusa ili izgradnje novog objekta.

-Očekujemo u narednom periodu nova zapošljavanja, dolazak novih kadrova, redovnu isplatu plata, istakao je Katić i dodao da ovo rešenje ne dozvoljava da se u sadašnjoj bolnici ulazi u bilo kakve investicije. Kada dođe vreme da bolnica pređe u vlasništvo države, mora se planirati totalna rekonstrukcija, reorganizacija, pravljenje funkcionalne celine koja će građanima biti na ponos, uveren je Katić.

Za rešavanje problema u Bolnici Meljine u opticaju su tri rešenja. Prvo je podrazumevalo ukidanje privremene mere raspolaganja imovinom koju je uvelo Specijalno državno tužilaštvo, drugo je značilo kupovinu iz stečaja a trećie uvođenje privremenog upravljanja u skladu sa Zakonom o privremeno i trajno oduzetoj imovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju