SVE RADIO PO NALOGU ZVICERA? Protiv Petra Lazovića, bivšeg službenika ANB Crne Gore, juče podignuta optužnica

S.Đ.

09. 01. 2023. u 12:14

SPECIJALNO državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv bivšeg službenika Agencije za nacionalnu bezbednost Petra Lazovića, zbog optužbe da je član kriminalne grupe "kavčani", koju je formirao Kotoranin Radoje Zvicer.

СВЕ РАДИО ПО НАЛОГУ ЗВИЦЕРА? Против Петра Лазовића, бившег службеника АНБ Црне Горе, јуче подигнута оптужница

Foto: Skrinšot

To je "Novostima" potvrdila savetnica za osnose s javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković i dodala da je nakon dostavljanja optužnice, zbog opasnosti od bekstva, sud produžio pritvor Lazoviću, kao i okrivljenima Nikši Peroviću i Radovanu Pantoviću.

Lazović je uhapšen 18. jula prošle godine u Podgorici po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

Istog dana izdat je i nalog za hapšenje njegovog kolege, policajca Ljuba Milovića, koji se, takođe, sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, a koji je uspeo da pobegne. Dan kasnije, priveden je i Radovan Pantović iz Mojkovca zbog sumnje da je učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

I Lazović i Pantović uhapšeni su u sklopu istog predmeta koji je SDT ponovo formiralo u maju prošle godine, nakon što je portal "Libertas" objavio dokumenta Europola o, navodnim, kriminalnim poslovima crnogorskih policajaca.

Lazovića, Radovana Pantovića, Milovića, Zvicera, Radoja Živkovića zvanog Žuti (36), Nikolu Spasojevića (43), Milana Vujotića (40) i Duška Roganovića (36) SDT sumnjiči da su članovi kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina.

Foto: V. N.

U spisima SDT navodi se da su Lazović i Milović u drugoj polovini 2020. postali članovi kriminalne organizacije koju je formirao Zvicer - jedan kao službenik ANB na radu u Upravi policije, a drugi kao službenik UP.

- U cilju realizacije kriminalnog plana prihvatili su da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Radoja Zvicera, koja su im prenesena direktno ili preko drugih članova kriminalne organizacije - da prate pripadnike suprotstavljene kriminalne organizacije za koje je organizator odredio da se liše života i da o tome obaveštavaju organizatora i ostale članove kriminalne organizacije - piše u spisima tužilaštva.

PRITVOR I ČAĐENOVIĆU

VIŠI sud u Podgorici je, za još dva meseca, produžio pritvor dugogodišnjem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću, čiji je slučaj još u fazi istrage, i to zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke.

Čađenović se sumnjiči da je kao član "kavačkog klana" zloupotrebio službeni položaj u više predmeta koji su formirani protiv ove kriminalne grupe. To je zvanično saopšteno iz Specijalnog tužilaštva, nakon saslušanja Čađenovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)