I KNJIGE S POSVETOM NA BUVLJAKU: Na crnogorskim „divljim tezgama“ vredna dela po jeftinim cenama

V.K.

20. 03. 2023. u 16:26

Mnogo toga po bagatelnim cenama na crnogorskim buvljacima se može naći, pa čak i najvrednija dela Njegoša, Dostojevskog, Selimovića, Prevera, Ćopića. Crnogorci prodaju knjige za jedan evro ili manje ne bi li preživeli.

И КЊИГЕ С ПОСВЕТОМ НА БУВЉАКУ: На црногорским „дивљим тезгама“ вредна дела по јефтиним ценама

V.K.

Čak i one sa posvetom, pa se dešava  da njihovi autori budu zatečeni kada naiđu na svoje delo koje su nekome poklonili, a taj zaboravio ili, možda namerno bacio na ulicu. Ovih dana nešto slično se desilo podgoričkom  pesniku hadži Bogoljubu Bobanu Velimiroviću.

- Sada već bivšem prijatelju poklonio sam zbirku pesama „Raskolnik za nirvanu“,  namenjenu deci. Bio sam u čudu kada sam je zatekao na buvljaku sa mojim potpisom i posvetom. Da je makar skinuo posvetu bilo bi mi lakše. Kasnije sam ga nazvao i bio je iznenađen mojim otkrićem, pravdao mi se da mu je žena čistila kuću pa sa smećem i knjigu navodno slučajno izbacila. Pitao sam ga kakva mu je to žena, kada baca u kontejner poklone, a posebno knjige. Nije znao da mi odgovori. Sa njim sam raskrstio za sva vremena. Da bih objavio knjigu treba mnogo muke, štampanje je skupo, jurim po gradu sponzore ne bih li nešto publikovao. Ja sam penzioner i jedva krpim kraj sa krajem - priča za „Novosti“ Velimirović, koji se sa uspehom oprobao u satiri, kratkim pričama, poeziji za decu i odrasle, lirsku, duhovnu.

Naš sagovornik dodaje da je pored njegove knjige video i dela drugih stvaralaca koje je prekrila prašina i nemar onih u čije su ruke nekada bile. Naglašava da je za svoju knjigu izdvojio jedan evro iako mu je prodavac hteo pokloniti.

- Sve ovo je odraz duha ili ne duha koji vlada u Crnoj Gori. Svojevremeno mi je jedan čovek tražio da mu napišem priču o devalvaciji morala i napisao sam i konstatovao da je, nažalost toga danas ovde najviše. Nema novca koji je devalvirao kao moral. Novac se može vratiti zlatnom podlogom što se i radi, ali kako vratiti moral - pita Velimirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna