PREPOROD NA SUNCE: Nikšićka Železara uz solarnu energiju planira dva miliona prihoda

V.K.

21. 03. 2023. u 11:48

NA krovu nekadašnjeg pogona Vučionice u nikšićkoj Železari do juna će biti instalirani prvi megavati solarne energije, saopštili su iz menadžmenta nove kompanije EPCG-Železara Nikšić. Planirano je da se u krugu fabrike u prvoj godini postavi elektrana od deset megavati, ali i da se uporedo radi i na razvijanju proizvodnje metalnih konstrukcija. Trenutno oko dvesta radnika sređuje fabrički krug.

ПРЕПОРОД НА СУНЦЕ: Никшићка Железара уз соларну енергију планира два милиона прихода

V.K.

Pioritet menadžmenta je što brža izgradnja solarne energije. Projekat je spreman i već je na stolu. 

- Ako budemo brzo radili nadamo se da ćemo za tri do četiri meseca u punoj sezoni sunca i insolacije imati elektranu na mreži i početi prihodovati značajna sredstva od nje - rekao je predsednik borda direktora EPCG-Železara Nikšić, Marko Perunović. 

Izvršni direktor Đorđije Đukanović, saopštio je da za elektranu koju bi instalirali od 10 megavati to bi bio prihod od oko dva miliona evra godišnje. U menadžmentu tvrde da se radi i na drugim programima i delatnostima. Tako će se u pogonu nekadašnjeg Radventa uskoro proizvoditi metalne konstrukcije različitih namena. 

- Bili smo u Srebrenici i Konjicu gde postoje savremene cinkaone. Znači, cinkovanje ćemo raditi za potrebe EPCG za izradu dalekovoda, stubova koje možemo mi da radimo. U fazi smo nabavke opreme za proizvodnju bankina za novu fazu auto-puta - saopštio je Đukanović. 

Izgradnja solarne elektrane koštaće deset miliona evra, a sredstva će biti obezbeđena kroz kreditno zaduženje. Elektroprivreda Crne Gore je nedavno kupila nikšićku Železaru od turske kompanije "Tosjali-Toščelik" za dvadeset miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba