SVE VIŠE ZAVISNIKA OD "SREĆE" U Crnoj Gori oko 800 kladionica, među kockarima i omladina

I. D. S.

26. 07. 2023. u 06:45

NA gotovo svakom ćošku širom Crne Gore radi kladionica. I dok se ta delatnost iz godine u godine širi, raste i broj zavisnika od kocke. Kako iz Uprave za igre na sreću ocenjuju da aktuelna inicijativa da se klađenje zabrani, nije realna opcija, ostaje da se vidi na koji način će sistem suzbiti rast zavisnika, posebno među mladima, koji sve češće okušavanjem sreće završe u začaranom krugu poroka.

СВЕ ВИШЕ ЗАВИСНИКА ОД СРЕЋЕ  У Црној Гори око 800 кладионица, међу коцкарима и омладина

Foto: N.Skenderija

Prema podacima Uprave za igre na sreću u Crnoj Gori trenutno radi 823 kladionice, od čega ih je najviše u Podgorici, 325. Podatak da sve više mladih okušava sreću zabrinjava. Kocka se svaki drugi sedamnaestogodišnjak, kažu u Institutu za javno zdravlje. Da se poslednjih godina beleži značajan rast broja zavisnika upozoravaju iz JU zalečenje bolesti zavisnosti "Kakaricka gora".

- Na lečenju je 11 zavisnika, a nekoliko godina unazad, na godišnjem nivou imali smo po jednog ili dva klijenta - navodi psihološkinja te ustanove Dijana Milošević.

Zabraniti reklamiranje

REKLAMIRANjE takvih sadržaja povećava šanse za razvoj zavisnosti i treba ga zakonom zabraniti, smatraju u Juventasu. U toj NVO navode da je reklamiranje kockanja ekstremno prisutno, te da se na svakom koraku može videti reklama koja ga promoviše.

Jedan od inicijatora zabrane klađenja, koje je poslednjih meseci aktuelno, jeste predsednik Demokratskog saveza Albanaca Nikola Camaj. Zabranu vidi kao jedan od najefikasnijih načina da se zaštite mladi koji još u ranom uzrastu počinju sa sportskom prognozom.

- Svestan sam da je kladionice nemoguće stopostotno ugasiti, ali ključno je da se smanji broj, ograniči dostupnost. Razumem one čiji je to biznis, koji od toga profitiraju, ali moramo brinuti o stanovništvu, deci. Mladi moraju znati da postoje bolji načini da zarade novac i da to nije u kladionici - poručio je Camaj.

Da zabrana kockanja nije opcija poručili su iz Uprave za igre na sreću. Kako navode, zabrana rada ne bi značila i nestanak klađenja, već bi se ono samo prebacilo u ilegalu, te niko ne bi bio na dobitku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić