DANI PLJEVALJSKOG SIRA: Prva nagrada za Radinku Bajić (FOTO )
PLjEVALjSKI sir je prvi sir u Crnoj Gori koji je zaštićen najvećim stepenom zašptite-oznakom porekla nalazi se na visokom 27 mestu u raangiranju sireva.
Radinka Bajić iz pljevaljskog sela Lijeska osvojio je je prvu nagradu na tradicionalnoj manifestaciji "Dani pljevaljskog sira", koja je u petak održana u Hotelu Pljevlja.
Komisija, koja je ocenjivala kvalitet izloženih proizvoda, nagrada joj je dodeljena u kategoriji stari sir. Njoj je pripala novčana nagrada u iznosu od 500 evra i 500 kilograma stočne hrane. Drugo mesto i nagrada od 250 eura pripala je Slavici Joksović iz sela Otilovići, a treće Milenki Mrdak iz sela Kosanica, kojoj je pripala nagrada od 150 evra.
U kategoriji čisti ovčji sir prv nagradu od 250 eura pripala je Milojki Vuković iz Premćana. Prema oceni žirija, najbolji stari kajmak sprema se u domaćinstvu Ilije Božovića iz Bobova. Njemu je pripala nagrada u iznosu od 300 evra. Drugu nagradu i 200 eura osvojila je Milka Pivljanin iz Velikih Krća , a treću(150 evra)Tijana Gluščević iz sela Varine.
U takmičenju proizvođača mladog kajmaka pobedila je Slavojka Jović iz Bobova, druga nagrada pripala je Cici Lučić iz Meljaka , a treća Bosiljki Ćuzović iz Otilovića. Njima su pripale nagrade u iznosu od 250, 200 i 150 eura. Prva nagrada u iznosu od 250 eura za specijalne vrste sireva pripala je Radi Ćipranić iz Odžaka, druga (200 eura) Zorici Terzić iz Crljenica, a treća i 150 eura Rajki Ćirović iz Odžaka.
Manifestaciju je otvorio predsednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, koji je istakao da je pljevljaski sir zauzeo visoko 27 mesto u rangiranju sireva na svetu.
- Taj proizvod pljevaljskih planinki nalzi i i za tri koplja ispred mnogih svetskih brendova koji nam se kroz moćnu reklamu nameću kao potrošačima. I pored toga svi mi koji smo porasli na parčetu hleba i pljvaljskog sira ne umemo dovoljno da cenimo taj proizvod u meriu kojoj on to stvarno zaslužuje. Jedinstvena i do savršenstva dovedena tehnologija proizvodnje pljevaskog sira stvorila je njegove karakteristike koje su poznate nadaleko i skoro niko od ljudi nije došao u Pljevlja a da nije probao pljevaljski sir ili kajmak ili kupio nekoliko kilograma istih proizvoda. Imajući u vidu navedeno kao i obim društevenog proizvoda koji se stvara proizvodnjom sira a koji je na nivou godine ravan skoro opštinskom budžetu pred lokalnom upravom stoji obaveza da se još više uključi u stimulaciju proizvodnje pljevaskog sira nego što je to rađeno do sada, kazao je Vraneš.
On je istakao da je na nama da pljevaljski sir i dalje promovišemo i stvaramo uslove za što veću proizvodnju i stalno pidizanje kvaliteta kao i potpune zaštite i brendiranja po međunarodnim standardima.
- Taj posao nam predstoji jer bi takav proizvod bio zaštićen i našao se na širokom tržištu i u najvećim marketima a time se stvaraju i neslućene mogućnosti kako za proizvođače tako i za lokalnu upravu gde se proizvodi, zaključio je Vraneš.
PRED NAMA SU TRI VELIKA PRAZNIKA U NIZU: Sutra je Krstovdan - ove običaje bi trebalo da ispoštujete
SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) sutra slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Potom sledi Bogojavljenje, pa Jovanjdan.
17. 01. 2025. u 15:55
"LjUDI ĆE UMRETI" Vatrogasci nedeljama pre užasa u Los Anđelesu upozoravali na najgori scenario
MANjE od mesec dana pre nego što su požari zahvatili Los Anđeles, grupa iskusnih vatrogasaca okupila se na Gradskom veću kako bi tražili veća sredstva.
15. 01. 2025. u 14:03
SMRT ZA SRPSKU NOVU Preminula majka popularne folkerke, ona se oglasila: "Umrla je u miru"
POSLEDNjE trenutke provela je u Valjevu, gde je inače i živela.
17. 01. 2025. u 15:45
Komentari (0)