DVOJICI POLICAJACA KUĆNI ZATVOR: Epilog brutalnog prebijanja učesnika litija u Pljevljima 2020. godine

M. SEKULOVIĆ

08. 05. 2024. u 11:23

BRUTALNO prebijanje Ognjena Mijatovića u Pljevljima 13. maja 2020 godine, tokom protesta građana i vernika SCPC, nakon hapšenja sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i nekoliko sveštenika iz Nikšića, nakon tradicionalne litije povodom slave Nikšića Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, dobilo je konačno sudski epilog.

ДВОЈИЦИ ПОЛИЦАЈАЦА КУЋНИ ЗАТВОР: Епилог бруталног пребијања учесника литија у Пљевљима 2020. године

M. SEKULOVIĆ

- Odlukom Višeg suda u Bijelom Polju od 22. marta 2024. godine postala je pravosnažna presuda Osnovnog suda u Bijelom Polju, kojom je taj sud prvobitno osudio dvojicu policijskih službenika za zlostavljanje Ognjena Mijatovića u Pljevljima, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA). Kako su naveli, do zlostavljanja je došlo tokom protesta zbog hapšenja vladike Srpske pravoslavne crkve.

- Na petomesečnu kaznu kućnog zatvora su osuđena dvojica policajaca, jedan za zlostavljanje Mijatovića, Igor Novović, a drugi za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela (nadređeni Novoviću Milan Jović). Četvorica optuženih policajaca, Viktor Bojović, Ranko Stevanović, Goran Manojlović i Slavko Krstonijević, oslobođeni su optužbi, jer sud nije mogao da utvrdi da su i oni primenjivali silu prema Mijatoviću, saopšteno je iz HRA.

Viši sud je, kao neosnovane, odbio žalbe punomoćnika oštećenog na oslobađajući deo presude, kao i žalbe državnog tužioca i advokata osuđenih Novovića i Jovića.

Iz HRA su ukazali na nastavak loše prakse da se za policijsko zlostavljanje pravosnažno izriču kazne zatvora ispod šest meseci, čime se osuđenim policijskim službenicima omogućava da nastave radni odnos u policiji i da dalje primenjuju silu prema građanima.

- U ovom predmetu je pregledom video-snimka nesporno utvrđeno da oštećeni Mijatović nije pružao nikakav otpor, a da je uprkos tome izudaran od strane policajaca, što znači da je bio podvrgnut apsolutno nedozvoljenom policijskom kažnjavanju. Dodatno, činjenica da policijski službenici na svojim uniformama nisu imali oznake, onemogućila je identifikaciju i procesuiranje svih počinilaca, kažu iz HRA, povodom ove presude nakon događaja koji je šokirao javnost ne samo u Crnoj Gori, jer je video-snimak bestijalnog prebijanja mladića iz Pljevalja obišao svet i zaista je neverovatno da su od toliko policajaca-batinaša, simbolične kazne izrečene samo dvojici policajaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)