KUČI NEĆE VOJVODU MIRKA

V.K.

29. 05. 2024. u 17:15

SRPSKI nacionalni savet Crne Gore, kao inicijator peticije građana Podgorice, obratio se predsednici Skupštine Podgorice dr Jeleni Borovinić Bojović i predstavnicima odborničkih klubova sa zahtevom za uklanjanje spomen-obeležja vojvodi Mirku Petroviću, postavljenog na centralnom trgu u Podgorici. 

КУЧИ НЕЋЕ ВОЈВОДУ МИРКА

V. K.

Iz Saveta poručuju da je pravni osnov za pokretanje ove inicijative utemeljen u Zakonu o spomen-obeležjima član 10 stav 7, kojim je propisano da nije dozvoljeno podizanje spomen-obeležja „...licu koje je u istoriji Crne Gore, ili istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu...“

-Naime, jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji Crne Gore, o čemu postoji bezbroj usmenih i pismenih svedočenja, jeste zločin–pohara koja je izvršena nad stanovništvom Kuča od strane regularne crnogorske vojske koju je predvodio Mirko Petrović, rođeni brat crnogorskog suverena knjaza Danila I. U tom zločinačkom pohodu stradalo je više stotina nedužnih civila, uglavnom žena i dece, o čemu istorijski zapisi nedvosmisleno utvrđuju negativnu istorijsku ulogu vojvode Mirka Petrovića i njegovog brata knjaza Danila I. Valja napomenuti da u tom vremenu Kuči nisu bili u sastavu Crne Gore, pa nije postojao nijedan državni razlog za zločinačko i brutalno kažnjavanje nedužnih stanovnika Kuča.

- Iz navedenih razloga, a i iz činjenice da je spomen-obeležje postavljeno na teritoriji koja je u tom vremenu pripadala Kučima, što se apsolutno doživljava kao očigledna provokacija bivše vlasti, zahtevamo da se spomenik ukloni, ili izmesti, u skladu sa važećim propisima crnogorskog zakonodavstva. Molimo vas da nam u najkraćem roku odgovorite na naš zahtev, a u isto vreme tražimo da organizujete sastanak predstavnika potpisnika peticije sa predsednicima odborničkih klubova u Skupštini grada Podgorice -navodi se u zahtevu koji je potpisao predsednik SNS dr Momčilo Vuksanović.

U međuvremenu je prikupljeno pet hiljada potpisa podrške za uklanjanje spomen-obeležja vojvodi Mirku Petroviću sa Trga nezavisnosti u glavnom gradu Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače