VIDOVDANSKA AKADEMIJA U HERCEG NOVOM: Sećanje na dve decenije od pogroma na Kosmetu

V.V.

29. 06. 2024. u 13:26

Vidovdansku akademiju, posvećenu obeležavanju 20 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji organizovale su u hercegnovskoj Dvorani Park Crkvena opština topaljsko-hercegnovska i NVO Spona.

ВИДОВДАНСКА АКАДЕМИЈА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Сећање на две деценије од погрома на Космету

Foto: RT HN

Ne može se pričati ili pisti o Kosovu i Metohiji a ne pomenuti mitropoliti Atanasije i Amfilohije,poručio je između ostalog u vidovdanskoj besedi arhijerejski namesnik nikšićki protojerej stavrofor Slobodan Jokić.

-Oni su nas učili da volimo celi svet, vaseljenju i univerzum, ali da ne zaboravimo svoje, a naročito da volimo Kosovo i Metohiju. Oni su nas učili da su Kosovo i Metohija najskuplje srpske reči i da je naše nadanje zakopano na Kosovu u onu jednu grobnicu. Oni su nas naučili kako da zenica oka našeg bude gnezdo lepote Kosova i Metohije. Amfilohije i Atanasije su svedoci, propovednici, sastradalnici raspeća našeg naroda od Kosova do Jasenovca i verni čuvari kosovskog zaveta, kazao je protojerej Jokić. Dodao je i da se danas malo gde tako i toliko strada za Hrista kako na Kosovu i oko Kosova.

Foto: RT HN

 

-Strada se i svedoči, kao što se svedočilo i stradalo 17. marta pre dvadeset godina.  Gledali smo svetske moćnike kako bez imalo stida i savesti gledaju u martovskom pogromu kako gori Ljeviška, Arhangeli, velika crkva Svetog Đorđa i Bogoslovija u Prizrenu, manastiri Gorioč i Zočište, stradaju crkve u Kosovskoj Mitrovici, Đakovici, Podujevu,Prištini, Vučetrnu i mnoge crkve i groblja širom Kosova i Metohije. Uništene su freske, ikone, kao i knjige krštenih, venčanih  i umrlih koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji. Iako istraga nikada nije stigla do organizatora, iz međunarodnih organizacija već godinama nema ni glasa o eventualnim novim detaljima. Taj vladajući svet nalazi se u gustom moralnom mraku dvojnog morala, punom dvostrukih standarda, licemera i laži. Zato je pogrom u očima tog svijeta normalizovan i legalizovan, poručio je otac Slobodan Jokić.

Pred punim gledalištem u Dvorani Park nastupili su horovi „Sveti Sava“ i „Sveti Vasilije Ostroški“, pevačke grupe „Svetosavnik“ i „Prepodobna Kasija Konstantinopoljska“, solisti Milica Rističević i Nikolina Tomašević i pesnikinja Dragana Šekularac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)