PSIHOLOZIMA NEOPHODNA LICENCA: O mentalnom zdravlju građana Crne Gore brinu i osobe bez potrebnih kvalifikacija

I. D. S.

19. 07. 2024. u 05:00

NERETKO posao psihologa obavljaju lica koja nemaju adekvatno znanje iz te oblasti, zbog čega stanovništvo nije dobijalo adekvatnu brigu o mentalnom zdravlju, tvrde u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Crne Gore. Stoga su predložili novi zakon kojim je predviđeno da psiholozi više neće moći da rade ukoliko ne dobiju licencu koju će izdavata njihova komora.

ПСИХОЛОЗИМА НЕОПХОДНА ЛИЦЕНЦА: О менталном здрављу грађана Црне Горе брину и особе без потребних квалификација

Foto Shutterstock

Komora psihologa i nova pravila za tu delatnost predviđena su predlogom zakona koji je u skupštinskoj proceduri i o kojoj će se uskoro izjašnjavati poslanici.

U mnogim ustanovama poslove psihologa često obavljaju lica koja nemaju odgovarajuću stručnu spremu, zbog čega izostaje adekvatna zaštita mentalnog zdravlja i to je jedan od razloga zbog kojeg je predložen Zakon o psihološkoj delatnosti, navodi se u obraloženju predloga Zakona koji je dostavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

- Zbog nepostojanja zakonskog okvira za delovanje psihologa, društvo je bilo suočeno s ozbiljnim i dugoročno štetnim posledicama koje se ogledaju u korišćenju psihodijagnostičkih sredstava od strane neovlašćenih osoba, kao i zloupotreba istih i narušavanje autorskih prava. Takođe, upitna je i organizacija posla psihologa, dolazi do zloupotrebe same profesije, jer psihološke metode i postupke sprovode lica koja nemaju odgovarajuću kvalifikaciju - navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

Predlogom zakona uređuju se uslovi rada psihologa, kontrola kvaliteta stručnog rada, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje te delatnosti. Prema tom aktu, psihološku delatnost moći će obavljati jedino psiholog koji ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja stečen na akademskom studijskom programu psihologije u Crnoj Gori ili lice kome je priznata inostrana obrazovna isprava u istom nivou kvalifikacije i koje ima licencu.

Kazne do čak 15.000 evra

PREDLOGOM zakona propisane su novčane kazne od 1.000 do 15.000 evra za pravno lice koje na poziciji psihologa zaposli osobu koja ne ispunjava propisane uslove. Kazne od 500 do 2.000 evra predviđene su i za psihologe koji obavljaju delatnost bez licence, i ukoliko na bilo koji način daju na uvid psihodijagnostička sredstva neovlašćenim licima ili kao profesionalnu tajnu ne čuva podatke o ličnom i porodičnom životu korisnika psiholoških usluga.

- Licu koje ne ispunjava ove uslove zabranjeno je obavljanje psihološke delatnosti, a poslodavcu je zabranjeno da zaposli lice koje te uslovene neispunjava - definiše Predlog zakona.

Istim aktom propisano da se licenca za psihologa izdaje nakon obavljenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, koji nije pravosnažno osuđivan. Takođe, definisano je da pripravnički staž za psihologa traje devet meseci, nakon kojeg psiholog polaže stručni ispit pred komisijom koju obrazuje Komora.

- Troškove polaganja stručnog ispita snosi lice koje polaže stručni ispit. Licencu za rad izdaje Komora, na njegov zahtev i to na period od 10 godina, nakon čega se ista obnavlja.

Predviđeni su i uslovi u kojima se psiholozima zabranjuje rad, odnosno oduzima licenca. Na godinu dana oduzimaće se licenca ukoliko psiholog u predviđenom roku ne otkloni utvrđene nepravilnosti prilikom kontrole kvaliteta rada.

- Psiholog trajno ostaje bez licence ako izgubi poslovnu sposobnost, ako se, nakon izdavanja licence, utvrdi da nije ispunjavao uslove za njeno izdavanje - navodi se u aktu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev