SRPSKI PREŽIVEO LINČ: Povećano interesovanje za srbistiku u Nikšiću

V.K.

18. 07. 2024. u 06:00

STUDIJSKI program za srpski jezik i južnoslovenske književnosti na Filološkom fakultetu u Nikšiću poslednje dve godine živnuo je dok je broj onih koji nastoje da ga pohađaju značajno porastao.

СРПСКИ ПРЕЖИВЕО ЛИНЧ: Повећано интересовање за србистику у Никшићу

V.K.

 To je za "Novosti" potvrdila i prof. dr Jelica Stojanović, predsednica Matice srpske - Društvo članova u Crnoj Gori i predavač na pomenutom studijskom programu.

- Što se tiče ovog upisnog roka oni su zaista dobri i drago mi je što sve više omladina shvata da je ovaj studijski program pravi izbor. Zato što se na njemu uvek kroz sve vreme učila istina - srpski jezik. Dakle, u prvom upisnom roku se kod nas prijavilo 14 studenata što je, s obzirom na to da postoje još dva upisna roka, zaista lep uspeh. Prvi upisni rok je najbolji orijentir jer se tada bira ono što se voli i želi - kaže Stojanovićeva.

Seča profesora srpskog jezika

SA promenom imena nastavkog predmeta srpski jezik u maternji 2004. godine, počela je seča profesora srpskog jezika. Dvadeset šest profesora iz Nikšića i jedan iz Herceg Novog bivši režim je prokazao kao "državne neprijatelje". Mnogi su ostali bez posla, na ivici egzistencije, a posledice su trpele i porodice.

Ona kaže da svi pamte muku i torturu kroz koju su Srbi i govornici srpskog jezika prolazili u Crnoj Gori.

- Ali za divno božije čudo studijski program za srpski jezik se održao u ovim burnim i teškim vremenima kada se sa diplomom srpskog jezika ni u jednoj državnoj instituciji nije moglo dobiti zaposlenje. Naši studenti se sad zapošljavaju i radosno je sresti studente koji rade i imaju velikog potencijala u kulturi, nauci - naglašava Jelica Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev