PODGORIČANIMA SE "SMEŠE" IZBORI: Bivši odbornici PES vraćaju mandate građanima

I. D. S.

23. 07. 2024. u 13:09

PODGORIČANI će, gotovo je izvesno, uskoro ponovo na birališta. Naime, nekadašnji odbornici Pokreta Evropa sad u Skupštini Glavnog grada, sada u Pokretu za Podgoricu, najavili su da će sutra glasati za skraćanje mandata lokalnom parlamentu. Neće podržati smenu aktuelne gradonačelnice, jer, kako su kazali, neko mora rukovoditi gradom u prelaznom periodu.

ПОДГОРИЧАНИМА СЕ СМЕШЕ ИЗБОРИ: Бивши одборници ПЕС враћају мандате грађанима

Skupština Glavnog Grada/ Fejsbuk

Kriza vlasti u Glavnom gradu traje mesecim, a pokušaji da se bivši i sadašnji odbornici reše nesuglasice, nisu urodili plodom, te iz Pokreta za Podgoricu najavljuju da će glasati za skraćenje mandata.

- Doneli smo odluku da ćemo vratiti mandat građanima. Mi smo odgovorni prema njima i ne možemo se voditi suprotno tome. Nećemo glasati za smenu Injac, jer neko mora biti gradonačelnik u prelaznom periodu. Nismo ostali podložni trgovinama i ucenama. Očekujemo podršku svih kolega koji ne očekuju da im ujak premijera određuje stvari - poručila je odbornica Nađa Ljiljanić.

Kako je istakla, princip na osnovu koga su dosadašnji PES i nosilac Jakov Milatović dobili glasove na izborima zasniva se na dobroj upravi, te da to podrazume i odgovornost.

-Hteli smo da odgovornost koju je promovisao Milatović, što ne znači samo polaganje računa od izbora do izbora, već jednu održivu budućnost. Izbori u Podgorici su se desili da bismo imali i prave promene. Ko želi da shvati ideju i prihvati našu viziju, sa nama ima dogovor. Moramo izaći iz strančenja i političke trgovine - poručila je Ljiljanićeva.

PES: Očito su pregovori bili farsa

REAGUJUĆI na najavu odbornika da će glasati za skaraćenje mandata, u PES-u navode da su pregovori prethodnih meseci, očito, bili farsa.

- PES je prihvatio sve zahteve koje su imali odbornici Pokreta za Podgoricu, te ja sada jasno da su se oni mnogo lakše dogovorili sa DPS da podrže inicijativu SDP, SD, LP. Građani moraju znati da je ovo samo pokušaj opozicije da preko Podgorice zaustave svoju dalju političku marginalizaciju, koja je neminovna. U pomoć onima koji će ostati ubedljiva opozicija na državnom nivou prvi je potrčao predsednik države i njegovi odbornici, koji su glasove dobili na potpuno drugačijoj platformi, a onda ih stavili na raspolaganje DPS-u. Međutim, građanima je danas sve jasnije, a ubrzo će biti i onima koji su pomislili da su građani Glavnog grada zaboravili ko je i na koji način upravljao Podgoricom više od trideset godina - poručuju iz PES-a.

Inicijative za smenu Injac i skraćenje mandata podneli su opozicioni odbornici SD-a, SDP-a i Liberalne partije. Zajedno sa DPS-om imaju ukupno 24 glasa, dok je za usvajanje predloga potrebno najmanje 30 glasova. Taj nedostatak bi mogli da svojom podrškom dopune odbornici Bloka 11, koji čini pet odbornika Pokreta za Podgoricu, četiri odbornika GP URA i dva iz redova Pokreta za promene.

- Očekujem da će odbornici vlasti pokazati odgovornost, te i oni podržati skraćenje mandata Skupštini. Mi ćemo glasati za, ali očekujemo i da će i kolege iz vlasti učiniti isto - poručila je odbornica Pokreta za Podgoricu Jevrosima Pejović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?