POREZ, MOLJAC MEĐU KNJIGAMA: Izdavači, knjižari, novinari u Crnoj Gori na nogama zbog povećanja stope PDV

V. KADIĆ

01. 08. 2024. u 09:43

NACRTOM fiskalne strategije Vlade Crne Gore predviđeno je povećanje stope PDV sa sedam na 15 odsto na knjige i dnevnu i periodičnu štampu. To je podiglo na noge izdavače, knjižare, novinare. Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore Radomir Uljarević apeluje na Vladu da ne usvoji najavljene predloge jer bi povećanje PDV-a na knjigu, nesumnjivo imalo dalekosežne negativne posledice na kulturu čitanja, obrazovanje i dostupnost knjiga u Crnoj Gori.

ПОРЕЗ, МОЉАЦ МЕЂУ КЊИГАМА: Издавачи, књижари, новинари у Црној Гори на ногама због повећања стопе ПДВ

V.K.

- U vremenu kada je knjiga već ugrožena rastućom upotrebom mobilnih telefona i digitalnih medija, dodatno povećanje PDV-a bi smanjilo prisutnost knjiga u njihovom tradicionalnom obliku, a knjige su od suštinske važnosti za očuvanje kulture i obrazovanja. Crna Gora kao mala zemlja sa bogatom, ali ranjivom kulturnom baštinom, treba da ulaže napore u promociju čitanja i dostupnost knjiga, a ne da uvodi mere koje će ih učiniti manje dostupnim - kazao je Uljarević.

Standardi u vezi sa PDV-om na knjige, kako ističe, variraju među različitim zemljama.

- Ali u većini evropskih zemalja, knjige su oporezovane sniženom stopom PDV-a, koja je niža od standardne stope PDV-a. Ove snižene stope mogu biti između pet odsto i sedam odsto, u zavisnosti od zemlje. U zemljama poput Velike Britanije i velikom broju država SAD, knjige su oslobođene PDV-a i primenjuje se nulta stopa, što znači da se na knjige ne plaća PDV - navodi Uljarević.

Milatović "predlaže" vladin bilten

NA planirano povećanje PDV-a na knjige i štampu, osvrnuo se predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

- Što da se čitaju knjige i slobodna štampa - upitao je predsednik na mreži "Iks". - Neka Vlada elektronski šalje svima bilten da znamo kako da mislimo o čemu. RTCG onda može kao nekad da taj isti bilten u Dnevniku čita ovima što ga nisu do tada pročitali.

On smatra da Crna Gora, sa svojom malom, ali vrednom kulturnom scenom, treba da teži ka ovim pozitivnim primerima i da podrži čitanje i obrazovanje kroz niske porezne stope na knjige.

- U ovoj fazi usvajanja evropskih vrednosti, nakon dobijenog IBAR-a, prirodno bi bilo da brinemo o harmonizaciji poreske politike sa evropskim praksama - kazao je Uljarević, tvrdeći da su ukupni iznosi, koji bi se mogli prikupiti povećanjem PDV-a na knjige, zanemarljivi u odnosu na "štetu koju bi ovo povećanje prouzrokovalo". - U kontekstu čitavog budžeta Crne Gore, ova suma je minorna, dok je šteta po kulturu i obrazovanje ogromna.

Uljarević podseća da Udruženje na čijem je čelu u kontinuitetu ukazuje na izazove sa kojima se suočava industrija knjiga u Crnoj Gori. Ukazuje i na rezoluciju Evropskog parlamenta o budućnosti Evropskog sektora knjiga u kojoj EP između ostalog poziva na nultu stopu PDV-a za knjige u državama članicama, bez obzira na njihov format ili način na kojim im se pristupa, kako bi se podržala ekonomija utemeljena na znanju te podstaklo čitanje i promovisanje njegove celoživotne koristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo