ZAKON KAO ŠTIT NASTAVNIKA: Ukoliko prođe vladu, napad na prosvetare mogao bi da bude posebno krivično delo

I. D. S.

01. 08. 2024. u 10:00

ISMEVANjE, ponižavanje, vređanje, ali i fizički napad, situacija je sa kojom se susreo nemali broj nastavnika prethodnih godina. Ukoliko Vlada Crne Gore bude imala sluha, tome bi se uskoro moglo stati na put. Naime, Ministarstvo prosvete, nauke i inovacija, predložilo je da se Krivičnim zakonikom kao posebno krivično delo uvrsti napad na prosvetnog radnika. Ovakvu inicijativu zadovoljno su dočekali prosvetari, te se nadaju da će ona biti uvažena, ali i dosledno sprovedena.

ЗАКОН КАО ШТИТ НАСТАВНИКА: Уколико прође владу, напад на просветаре могао би да буде посебно кривично дело

Foto: pixabay

Cilj Ministarstva prosvete je da osnaže položaj prosvetnih radnika u društvu i stvaranje sigurnijeg ambijenta u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

- Uz podršku Ministarstva pravde, uputili smo zahtev da Vlada pokrene inicijativu za dodatnu analizu i uvođenje novih krivičnih dela za napade na lica koja obavljaju obrazovno-vaspitnu delatnost u Krivični zakonik Crne Gore. Prepoznajući radne aktivnosti prosvetnih radnika kao delatnost od javnog značaja, uvođenjem novog krivičnog dela, ostvarila bi se zaštitna funkcija krivičnog prava - navode iz resora Anđele Jakšić Stojanović.

Kako pojašnjavaju, zaštita prosvetara bi se ogledala, pre svega, kroz generalnu prevenciju, odvraćanje potencijalnih počinilaca od napada, ali i propisivanje strožih krivičnih sankcija počiniocima.

Realizacija ove inicijative doprinela bi stvaranju ambijenta u kome će svaki pojedinac u obrazovno-vaspitnoj delatnosti osetiti veću sigurnost u obavljanju posla kao i institucionalnu zaštitu. Takođe, na ovaj način bi se i sami prosvetni radnici podstakli da krivična dela kojima se ugrožava njihov integritet redovno prijavljuju nadležnim organima.

Istraživanje

DA razloga za ovakve izmene zakonika i te kako ima, pokazuju rezultati prošlogodišnjeg istraživanja "Nasilje nad nastavnicima", koje je sproveo Sindikat prosvete. U ispitivanju je učestvovalo više od 1.300 nastavnika, a više od četvrtine potvrdilo je da je doživelo neki vid nasilja - bilo do strane učenika, roditelja, kolega u školi ili rukovodstva ustanove. Više od trećine imalo je iskustvo sa neprimerenim zahtevom đaka za povećanje ocena, ali i sa ismevanjem, ponižavanjem...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone